MENIU

Decizie CRUCIALĂ a judecătorilor: Minorul de 15 ani, implicat în incendiul blocului din Constanța, va fi ARESTAT preventiv

Incendiu bloc Constanța / Captură foto

Răsturnare de situație în cazul minorului de 15 ani, implicat în incendiul devastator care a avut loc în noaptea de 15 spre 16 decembrie, în municipiul Constanța. Judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis, astăzi, să admită contestația de pe lângă Judecătoria Constanța depusă la finele săptămânii trecute. Astfel, minorul de 15 ani urmează să fie reținut în arest preventiv pentru 30 de zile. Sentinţa este definitivă.

"În baza art. 425/1 alin. 7 pct. 2 lit. a Cod proc.pen. rap la art.204 Cod de procedură penală, Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa împotriva încheierii de şedinţă nr.1715/17.12.2021 pronunţată de Judecătoria Constanţa în dosarul penal.32743/212/2021. Desfiinţează încheierea penală atacată şi, rejudecând: Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. În baza art.226 Cod procedură penală raportat la art.202 alin.1 si 4 lit.e Cod procedură penală şi 223 alin.2 Cod procedură penală, Dispune arestarea preventivă a inculpatului T.A.A – ---, pe o perioada de 30 de zile, de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive. În baza art.230 Cod procedura penala, Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului T.A.A.. Măsurile se comunica de îndată organelor de poliţie. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În baza art.272 alin.1 Cod procedură penală, Dispune avansarea sumei de 313 lei, reprezentând onorariu apărător din oficiu, av. Badiu Felix Daniel din fondurile Ministerului Justiţiei în favoarea Baroului Constanţa. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 22.12.2021”, se arată în decizia Tribunalului Constanța.

Reamintim că locuitorii unui bloc din municipiul Constanța au trecut recent prin clipe de groază, după ce un incendiu a cuprins clădirea la puțin timp după miezul nopții. Bloc întreg a fost cuprins de flăcările care au izbucnit de la mașinile parcate la subsol. 250 de oameni au fost evacuați de urgență. Incendiul s-a soldat și cu victime, 8 persoane, între care și copii, au ajuns la spital cu arsuri pe corp. În plus, 37 de mașini au fost avariate. 

Imaginile suprinse după lichidarea incendiului au aratat amploarea tragediei:


"La data de 16.12.2021, în jurul orei 01.00, prin folosirea de substanţe inflamabile şi focul aprins de la chibrituri, a cauzat un incendiu ce a provocat distrugerea unui număr de 30 autoturisme parcate la subsolul şi în proximitatea blocului de locuinţe situat în municipiul Constanţa, precum şi distrugerea şi degradarea întregului imobil, fiind afectate 35 apartamente", informa Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Amintim că, în urma cercetărilor desfășurate de polițiști, în cazul incendiului de la blocul din cartierul „Kilometrul 4-5”, au fost identificați și conduși la sediul Poliției pentru audieri doi minori, de 13 și 15 ani.

Minorul de 15 ani a fost reținut pe bază de ordonanță pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere prin incendiere și vătămare corporală din culpă. La audieri, cei doi minori și-au mărturisit fapta, dar au spus că totul a fost doar o joacă. 

Din câte se pare, oamenii din blocul afectat de incendiu au de gând acum să repare ce a rămas din locuinţe, apoi să-şi vândă casele pentru a nu mai locui acolo.

Camerele de supraveghere i-au surprins pe cei doi puști când intrau în parcarea blocului cu doar câteva secunde înainte de incendiul devastator. La scurt timp, cei doi au fost văzuți în timp ce fugeau din parcarea subterană a blocului, făcându-se nevăzuți.