MENIU

Dealul Istriţa se află la 50 de km de Buzău şi la 100 de km de Bucureşti

Foto: RTV
Dealul Istriţei

Simţi că ţi se aşterne lumea la picioare: asta e senzaţia pe care o ai când urci în vârful dealului Istriţa, din Buzău. Sub tine se întinde Câmpia Română, iar dacă întorci capul poţi admira cele mai înalte vârfuri ale Bucegilor. Mai sunt şi alte motive pentru care merită să te abaţi în zonă: case de pe vremea străbunilor, privelişti spectaculoase şi zone care ascund legende şi comori.

Traseul către vârful Istriţa începe din Breaza, localitate aflată la graniţa judeţelor Buzău şi Prahova. Cu maşina se poate urca în jumătate de oră, însă oamenii locului te sfătuiesc să o apuci pe jos. Doar aşa poţi să te bucuri de minunăţiile care te înconjoară. La poalele dealului, în satul Bădeni, dai de case vechi de sute de ani, cu prispă muntenească. La câţiva paşi se află şi biserica ridicată acum câteva secole.

După un mic ocol, de cinci kilometri, ajungi la Pietroasele, de unde începe ascensiunea. Dai mai întâi de un mic muzeu de statui, pe care ultimul pietrar din sat l-a amenajat într-o curte. De dincolo de gard, eşti întâmpinat de chipuri din calcar sau de simboluri creştine, dăltuite în lespezi smulse din munte.

După ce ieşi din sat, următorul popas este locul în care, cu aproape 200 de ani în urmă, doi ţărani au descoperit Cloşca cu Puii de Aur.

După doar o oră ajungi pe vârful Istriţa. Cu fiecare pas, te scufunzi într-o linişte profundă, deranjată din când în când doar de foşnetul brazilor. Tihna de aici a atras generaţii întregi de pustnici, care au sălăşluit în grote săpate în munte.

Un popas de o noapte costă între 50 şi 120 de lei, fără mese incluse.

Mai multe articole despre:
Buzău realitatea all inclusive