MENIU

De Villepin îl apără pe Jacques Chirac în dosarul Clearstream, în prima sa audiere în instanţă

Foto: AP

Fostul premier francez Dominique de Villepin le-a spus judecătorilor că nu a primit şi nici nu a transmis vreodată "instrucţiuni" din partea fostului preşedinte Jacques Chirac în dosarul Clearstream.

"Nu au existat niciodată instrucţiuni prezidenţiale în dosarul Clearstream şi nu am transmis niciodată instrucţiuni din partea lui Jacques Chirac", a declarat de Villepin în cursul primei sale audieri la tribunalul însărcinat cu dosarul Clearstream, în care fostul premier este pus sub acuzare.
El a dat asigurări că nu încearcă să îl "acopere" pe fostul şef al statului francez. De Villepin a fost ministru de externe, de interne şi premier în timpul preşedinţiei lui Chirac.

El este una dintre cele cinci persoane puse sub acuzare în procesul Clearstream. Fostul vicepreşedinte al grupului aeronautic EADS, Jean-Louis Gergorin, la rândul său inculpat, afirmă că de Villepin a spus că acţionează la instrucţiunile lui Chirac. De asemenea, el susţine că fostul premier este cel care i-a cerut să transmită liste cu conturi bancare false justiţiei.
De Villepin susţine că este nevinovat şi că "nu a ţinut niciodată în mâini" aceste liste.

De Villepin, suspectat că a fost atras într-o maşinaţie pentru destabilizarea lui Sarkozy înainte de 2007, a denunţat de multe ori îndârjirea preşedintelui faţă de el şi presiunile preşedinţiei asupra procedurii. El va pleda pentru respingerea plângerii preşedintelui, care este una dintre cele 40 de părţi civile din dosar.
Timp de o lună, tribunalul corecţional va trebui să încerce să afle cine a falsificat listingurile bancare prin care erau acuzate de corupţie aproape 200 de persoane din lumea politică şi industrială, printre care Sarkozy.

Inculpat pentru complicitate la denunţare calomnioasă, fostul premier al lui Jacques Chirac riscă până la cinci ani de închisoare şi 45.000 de euro amendă.
În acest dosar vor fi judecate patru alte persoane: un fost vicepreşedinte al EADS, Jean-Louis Gergorin, care a recunoscut că a trimis listinguri false justiţiei, un informatician, Imad Lahoud, suspectat că le-a realizat, un fost auditor al societăţii Arthur-Andersen, Florian Bourges, şi un jurnalist, Denis Robert, suspectat că s-a aflat în posesia listingurilor.
Procesul se va încheia la 23 octombrie.

Mai multe articole despre:
Clearstream Dominique de Villepin Jaques Chirac