MENIU

De la 1 aprilie românii vor plăti mai mult pentru alimente, carburanţi şi medicamente

Foto: oron.ro

De la o lună la alta, românii simt pe buzunarul lor că scot tot mai mulţi bani din buzunar. Dăm mai mult pe alimente, pe transport, telefonie sau combustibili. Iar lanţul scumpirilor nu se opreşte aici. 1 aprilie vine cu noi scumpiri.

De la începutul anului, alimentele importate s-au scumpit, în medie, cu 10%. Peste acest procent s-au plasat legumele, carnea şi lactatele. Serviciile au devenit şi ele tot mai costisitoare. Transportul, telefonia şi serviciile de salubritate s-au scumpit cu până la 8%.

Preţul carburanţilor creşte şi el de la o săptămână la alta. Joi, de exemplu, două companii au scumpit benzina cu 7 bani pe litru. Iar veştile proaste pentru şoferi nu se opresc la pompă. Taxa pentru permisul auto va creşte la 68 de lei, iar cea pentru un certificat de înmatriculare până la 37 de lei.

În mai puţin de două săptămâni, românii vor da piept cu un nou val de scumpiri. De la 1 aprilie, medicamentele româneşti se scumpesc cu 6%. Pachetul de ţigări va fi mai scump cu aproape un leu, din cauza creşterii accizei. Din acelaşi motiv şi vinurile vor costa mai mult, în medie cu 8%. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, nu exclude o creştere a nivelului accizelor şi la carburanţi, dacă va fi nevoie de creşterea veniturilor bugetare.

De altfel, potrivit NewsIn, de la începutul anului, preţul medicamentelor care se vând fără reţetă a crescut cu 50 la sută.