MENIU

De ce fac femeile sex? Din răzbunare şi altruism, răspund cercetătorii

Foto: flickr.com

Motivele pentru care femeile fac sex au fost de-a lungul timpului o nucă greu de spart pentru cercetători. Un nou studiu pare să pună dorinţele sexuale feminine pe seama unor motive dintre cele mai diverse: răzbunare, altruism, alinarea unei banale migrene sau sporirea încrederii în sine.

Sigmund Freud nu i-a găsit altă denumire decât "marea întrebare". De-a lungul istoriei, diverse studii au susţinut că motivele pentru care femeile fac în primul rând sex sunt legate de dragoste şi devotament, în timp ce alte concluzii indicau că plăcerea este o explicaţie la fel de validă la femei, ca şi la bărbaţi. Femeile sunt însă fiinţe complicate, a căror înclinaţie sexuală este determinată atât de emoţii, cât şi de starea fizică, lucru care indică de ce jumătate dintre acestea au dificultăţi în a fi stimulate sexual.

O nouă carte, "Why Women Have Sex", recenzată de Newsweek încearcă să aducă lumină asupra complexităţii de resorturi care duc la satisfacţia sexuală feminină. Pentru asta, psihologii americani Cindy Meston şi David Buss au stat de vorbă cu peste 1.000 de femei pentru a afla direct din gura lor adevărul. Motivele pentru care acestea ajung să facă sex sunt cât se poate de diferite: de la sexul atruistic ("Îmi părea rău de tipul ăla"), la sexul răzbunător ("Vroiam să mă întorc la partenerul meu"), la sexul paliativ ("Aveam o migrenă"). Altele au făcut sex pur şi simplu pentru a-şi spori încrederea în sine, chiar dacă pe bărbatul respectiv îl considerau respingător. Una din zece femei ajungeau în pat pentru a obţine un cadou la schimb, în timp ce nu puţine sunt cele care căutau să nu fie rănite în acest fel. 84% dintre femeile intervievate recunosc că au făcut sex pentru "a menţine pacea" în cuplu. "Cred că stereotipul care se desprinde de aici este că femeile fac sex din dragoste, în timp ce bărbaţii o fac din plăcere. În realitatea însă motivaţiile feminine sunt mult mai complexe", explică Cindy Meston.

Multe dintre faţetele sexualităţii feminine pot fi explicate evolutiv: să furi iubitul unei prietene (făcut de 53% dintre respondente) este văzut ca un efort de a câştiga un partener cu gene dintre cele mai căutate, gelozia funcţionează ca sistem de alarmă în calea unei ameninţări, în timp ce sexul din obligaţie este interpretat ca instinct de păstrare a partenerului. Nu doar aceste explicaţii trebuie luate însă în calcul; o serie de constrângeri sociale le mână să se comporte în momentul în care fac sex: trebuie să le placă sexul, dar să nu o arate ostentativ, să aibă reţineri, dar să nu fie foarte pudică, să fie sexy, însă să nu se comporte ca o târfă.

Descrierile făcute de femeile care au participat la cercetare arată o complexitate şi mai mare a raţiunilor sexuale. "Am sedus un bărbat care nu era al meu pentru a mă convinge că dacă sunt părăsită îmi voi putea găsi oricând un alt partener", spune una dintre acestea. "Am făcut-o din plictiseală pentru că era mai uşor decât să opun rezistenţă", completează alta. Şi, da, la fel ca în filme, studiul a confirmat că femeile fac sex pentru a obţine ce vor.

De partea cealaltă a baricadei, bărbaţii au şi ei o multitudine de motive pentru caută sexul, 237, mai exact, după cum arată un sondaj realizat în 2007. Atracţia este motivul principal, dar s-au auzit şi replici precum "A fost distractiv" sau "Am realizat că mă îndrăgostisem". 

Mai multe articole despre:
femei studiu sex act sexual motive