MENIU

Datele personale ale pacienţilor decedaţi din cauza virusului AH1N1 vor fi secrete

AH1N1

Vârsta, sexul şi localitatea unde s-a produs decesul pacienţilor infectaţi cu virusul AH1N1 nu vor mai fi făcute publice.

Comitetul de Coordonare pentru Gripă a anunţat marţi că nu va mai face publice datele personale ale pacienţilor decedaţi din cauza gripei noi. Aceste date sunt vârsta, sexul şi localitatea unde s-a produs decesul, anunţă Ministerul Sănătăţii.

\"Această decizie a venit în urma difuzării/publicării, în ultima perioadă, a mai multor reportaje care au indus, nejustificat, un sentiment de nesiguranţă în rândul populaţiei, dar şi presiune asupra personalului medical. De asemenea, se impune protejarea drepturilor pacienţilor şi a familiilor lor, multe dintre acestea sesizând autorităţile în acest sens. Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii are datoria de a  evita expunerea medicilor la comentarii, judecăţi şi atitudini agresive din partea unor voci neautorizate din punct de vedere medical. Astfel de situaţii pot duce la demotivarea unor persoane care nu fac altceva decât să salveze vieţi şi să limiteze răspândirea virusului pandemic. Menţionăm că Ministerul Sănătăţii este singura autoritate care va prezenta date şi informaţii privind evoluţia îmbolnăvirirlor cu A/H1N1, iar acest lucru se va realiza zilnic, printr-un comunicat de presă difuzat la orele 12.00\", au precizat reprezentanţii ministerului Sănătăţii.

În aceste condiţii, comunicatele ministerului referitoare la bilanţul legate de gripa porcină vor conţine informaţii privind numărul îmbolnăvirilor şi al deceselor cauzate de gripa  A/H1N1, fără a fi oferite însă date personale ale persoanelor decedate.

Până marţi, autorităţile au anunţat două decese din cauza virusului AH1N1, la Iaşi şi la Botoşani.