MENIU

Dario Franceschini este noul lider al stângii italiene

Foto: repubblica.it

Dario Franceschini, mâna dreaptă a fostului lider al Partidului Democrat, Walter Veltroni, a fost ales sâmbătă la conducerea principalei formaţiuni de stânga din Italia, marcată de criză după o serie de înfrângeri electorale, relatează AFP.

"Astăzi, 1.258 delegaţi au participat la vot. Franceschini a obţinuit 1.047 voturi, faţă de 92 pentru Arturo Parisi", a spus Anna Finocchiaro, preşedintele senatorilor PD.
Unicul său rival a fost Arturo Parisi, fost ministru al apărării în Guvernul Prodi.
Delegaţii au început să voteze la 14.30 GMT (16.30, ora României), pentru unul dintre cei doi.

"Înţeleg rolul de secretar ca un serviciu pentru partid. Nu sunt aici pentru a-mi pregăti viitorul personal, munca mea se va încheia în octombrie, prin primare şi congres", care vor avea loc în octombrie, a spus Franceschini înainte de vot. "Va fi greu, dar vom reuşi", a subliniat el.

Veltroni a demisionat marţi, în urma rezultatului dezastruos de la alegerile din Sardinia, cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile europene.

Preşedintele în exerciţiu al Sardiniei, Renato Soru, susţinut de stânga, nu a primit decât 42,9% din voturi, faţă de 51,9% pentru candidatul de dreapta, Ugo Cappellacci, un novice în politică, susţinut de premierul Silvio Berlusconi.

Scrutinul a avut o valoare de test naţional pentru guvernul lui Silvio Berlusconi, care s-a implicat foarte mult în aceste alegeri regionale. Berlusconi, care are o vilă în Sardinia, le-a cerut alegătorilor să "îşi aleagă tabăra", candidatul său subliniind interesul insulei de a avea un "guvern prieten" cu Roma. Il Cavaliere a mers de cinci ori în timpul campaniei electorale în Sardinia, pentru a-şi susţine protejatul, un consilier fiscal, fiu al unuia dintre prietenii săi.
Miza a fost mare şi pentru stânga, iar înfrângerea sa a arătat că Partidul Democrat al fostului primar al Romei Walter Veltroni nu şi-a revenit încă după eşecul de la alegerile legislative din aprilie 2008. Candidatul său Renato Soru a convocat aceste alegeri anticipate, în urma unui diferend cu Consiliul Regional.
Fondator al grupului italian de telecomunicaţii Tiscali, Soru, care a intrat în politică în 2003, a fost ales la conducerea insulei în 2004, cu 50,2% din voturi.
Veltroni, în vârstă de 53 de anui, era tot mai contestat, pe măsură ce se apropiau alegerile europene, de la începutul lunii iunie.
Mai multe articole despre:
alegeri Italia Partidul Democrat Walter Veltroni