MENIU

Dacia este cel mai vândut automobil în Europa

Foto: RTV

Dacia a ajuns automobilul numărul unu în Europa. Nu vorbim de preţ sau de performanţă, ci de vânzări. Împinsă de la spate de succesul programului Rabla, fabrica de la Mioveni a reuşit să vândă la export de patru ori mai multe maşini decât în 2008.

Dacia a vândut aproape 20.000 de autoturisme în ţările din vestul Europei. Anul trecut, în aceeaşi lună, s-au vândut mai puţin de 5.500 de unităţi. Dacă este să traducem această performanţă, înseamnă că în an de criză, Dacia şi-a sporit cu aproape 400% vânzările pe piaţa clienţilor pretenţioşi.

La nivelul întregului continent, Dacia şi-a dublat vânzările în mai, de la 12.000 la 25.000 de maşini. Din datele Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile rezultă faptul că vânzările uzinei de la Piteşti pe piaţa europeană au crescut mult mai mult decât ale celorlalţi constructori.

Succesul mărcii este pus de către specialişti pe seama programelor de tip Rabla, mai ales cele din Germania şi Franţa. Cei interesaţi au primit câteva mii de euro de la stat, bani numai buni pentru a cumpăra o maşină nouă, accesibilă ca preţ, precum Dacia. Situaţia generală a pieţei auto româneşti, însă, nu este la fel de bună, ba din contra. Cu o scădere de aproape 60%, România este una dintre cele şase ţări europene în care se poate vorbi despre o prăbuşire a vânzărilor de automobile noi.

Mai multe articole despre:
maşini Europa export vânzări Dacia rabla