MENIU

Cutremurul din Samoa şi seismul din Sumatra nu au nicio legătură, asigură experţii

Foto: wikimedia.org

Cutremurul urmat de tsunami în Samoa şi seismul din Sumatra nu au nicio legătură, chiar dacă ambele s-au produs pe "centura de foc" a Pacificului, au spus joi experţii, relatează AFP.

"Cutremurele s-au produs la 10.000 kilometri distanţă", a spus Bill Fry, seismolog din Noua Zeelandă. "Există cazuri în care cutremurele sunt apropiate în timp şi spaţiu, pentru că unul se poate resimţi într-un alt loc al faliei, dar, la o astfel de distanţă, este imposibil", a subliniat el.

"Nu există o legătură cunoscută între cele două cutremure", a spus şi profesorul Gary Gibson de la centrul seismologic din Melbourne. "Ceea ce se întâmplă este normal. De multe ori, cutremurele par să vină în serie, dar este doar o impresie", a subliniat el.

Un cutremur de 7,9 s-a produs marţi în Samoa, urmat de un tsunami, bilanţul fiind de 150 de morţi. Miercuri, un seism de 7,6 a lovit oraşul indonezian Padang, soldându-se cu cel puţin 464 morţi.

În zona Pacificului, seismologii de aşteaptă de zeci de ani la cutremure devastatoare în zone ca Chile, Alaska, statul California, regiunea Tokyo, Noua Zeelandă sau Sumatra.

Mai multe articole despre:
cutremur seism victime cutremure Sumatra pagube samoa