MENIU

Curtea de Apel judecă, astăzi, dacă va obliga Ministerul Finanţelor la plata salariilor magistraţilor

Foto: romanialibera.ro

Veniturile magistraţilor, din nou în instanţă. Curtea de Apel Bucureşti decide, astăzi, dacă admite acţiunea Institutului Naţional al Magistraturii şi a Şcolii Naţionale de Grefieri şi dacă va obliga Ministerul de Finanţe la plata integrală a salariilor pentru aceste instituţii.

Secţia de Contegios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti lucrează, până în luna septembrie, la foc continuu, din cauza sutelor de judecători care au dorit să acţioneze în judecată, pe cont propriu, Ministerul Justiţiei sau pe cel al Finanţelor.

Cele mai multe decizii s-au dat deja, iar magistraţii au câştigat în toate cazurile. Cu toate acestea, Ministerul de Finanţe a anunţat, public, că nu a făcut nicio astfel de plată.

"S-a executat decizia Curţii de Apel Bucureşti care era executorie, iar Ministerul de Finanţe a virat Consiliului Superior al Magistraturii drepturile salariale curente (salariile pe luna iunie, n.r.) pentru tot personalul instituţiei care are calitatea de magistrat", declara, pe 17 iulie, purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorul Cecilia Morariu.

De cealaltă parte, Ministerul Finanţelor Publice a negat că ar fi plătit sporurile solicitate de Consiliul Superior al Magistraturii.

"Ministerul Finanţelor infirmă informaţiile potrivit cărora s-a efectuat plata sporurilor solicitate de Consiliul Superior al Magistraturii prin Ordonanţarea de plată nr. 1678/13.07.2009, în sumă de 353.042 lei şi pentru care controlorul financiar preventiv delegat a formulat refuz de viză", se arată în comunicat remis, tot pe 17 iulie, de Ministerul Finanţelor.

Tot astăzi se aşteaptă şi decizia în cazul celor de la CSM şi al grefierilor, în ceea ce priveşte sporul de 50% de risc. 

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 16 iulie, să oblige Ministerul Finanţelor Publice la plata a 353.042 de lei către Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentând drepturi salariale.