MENIU

Cursurile de limbaj al semnelor pentru copii sunt populare în Japonia

Foto: RTV

O nouă modă printre mămicile din Japonia. Aceastea se duc la cursuri speciale de învăţat limbajul semnelor ca să poată comunica mai bine cu copii lor, la vârsta când aceştia încă nu pot vorbi.

La cursuri participă deopotrivă mamele şi copiii. Ei învaţă împreună un set de semne prin care să se înţeleagă. Un deget înainte înseamnă ''uite", o mână pusă pe burtă înseamnă "foame". Yosuke are 13 luni şi foloseşte deja cinci semne. "Am fost aşa de fericită când a învăţat să facă primul semn. Îmi spunea ceva şi eu îl înţelegeam. Asta ne-a făcut pe amândoi fericiţi", a mărturisit una dintre mămici.

Limbajul semnelor trebuie folosit de părinţi în paralel cu limbajul normal pentru ca bebeluşul să poată face legătura între semn şi cuvântul pe care îl reprezintă. Metoda are şi alte beneficii decât comunicarea bună între mamă şi copil. "Stimulează capacitatea de înţelegere, iar când copilaşi încep să vorbească, au un vocabular mai bogat decât ceilalţi. Aceasta pentru că deja utilizau un set de semne însoţite de cuvinte. Aud frecvent că micuţii care au învăţat limbajul semnelor încep să vorbească mai devreme decât ceilalţi", a explicat profesorul Kemura Kaori.

Experţii au spus că limbajul semnelor pentru bebeluşi, foarte popular şi în America încă din anii '80 influenţează şi capacitatea de înţelegere a viitorului adult.

Mai multe articole despre:
Japonia copii comunicare bebeluşi mame