MENIU

Cum să trimiţi sms-uri otrăvite cu sondaje

Românii au primit în această campanie mii de sms-uri politice

O astfel de operaţiune costă câteva mii de euro şi de regulă este făcută din străinătate, susţine un expert în telecomunicaţii consultat de REALITATEA.NET.

“Cifre reale. Sondaje reale CURS: Geoană - 52%, Băsescu -48%, INSOMAR: Geoană – 52,5%, Băsescu – 47,5%, CCSB: Geoană 52%, Băsescu – 48%” – acesta este mesajul primit sâmbătă şi duminică de mai mulţi dintre cititorii şi redactorii REALITATEA.NET. Numărul destinatarului lipseşte şi la fel şi identitatea acestuia. De regulă se apelează la furnizori externi pentru asemenea sms-uri trimise în masă care au legătură cu operatori români interni, spune Dan Virtopeanu, general manager la Voxline Communication.

“O astfel de campanie de 100.000 de sms-uri trimise costă câteva mii de euro, ceea ce pentru partidele de la noi nu e o mare problemă dacă ne uităm la cât s-a investit pe afişajul stradal”, spune acesta. Şi este chiar mai ieftină “afară” decât dacă ea ar fi făcută din ţară.

Depistarea persoanei care a transmis acest sms este extrem de dificilă, spune Virtopeanu. Neexistând un număr de la care a fost primit mesajul, ci în locul lui cuvinte, “Cifre reale” în acest caz, persoana care primeşte mesajul nu poate răspunde la el. Singurii care pot identifica ţara şi furnizorii sunt operatorii români cu care aceştia au conexiunea. “Eficienţa este destul de greu de calculat”, spune Dan Virtopeanu, care adaugă că astfel de cifre ar putea mobiliza electorii unuia dintre cei doi candidaţi.