MENIU

Cum receptează tinerii angajaţi şocul de pe piaţa muncii

foto: standard.ro

Tinerii sub 30 de ani de pe piaţa muncii, aşa-numita Generaţie Y sau a Mileniului, formată într-o perioadă de boom economic, se confruntă în prezent cu o realitate care le remodelează pretenţiile şi stilul de a munci, spun specialiştii în resurse umane.

Sunt oameni învăţaţi să avanseze rapid în carieră şi să-şi schimbe des jobul, dar lipsa de locuri de muncă de pe piaţă îi forţează să-şi revizuiască acest comportament. Sunt obişnuiţi să-şi respecte timpul liber şi să caute echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, dar reducerea numărului de posturi din companii îi forţează pe cei rămaşi să muncească mai mult, peste program. Pentru cei din Generaţia Y, atmosfera de la birou este la fel de importantă ca şi rezultatele, dar concedierile şi reducerile de salarii îi plasează într-un mediu stresant pe care nu-l pot părăsi. Sunt încrezători în forţele proprii şi preocupaţi să-şi planifice viitorul, dar incertitudinea din economie şi din propria firmă îi dă peste cap.

“Generaţia Y din România este afectată de trecerea bruscă de la deficitul de talente la uşurinţa angajatorilor în a-şi găsi resursele profesionale necesare. Dacă înainte de criză, angajatorii recrutau un număr mare de absolvenţi şi îşi asumau faptul că vor trebui să investească cel puţin un an–doi în pregătirea lor profesională, odată cu noul context tinerii absolvenţi rămân undeva în umbră”, spune Ruxandra Stoian, partener al firmei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) România. Piaţa forţei de muncă, tot mai preocupată de supravieţuirea celor aflaţi deja “în barcă”, a devenit mai puţin deschisă să răspundă cerinţelor noii generaţii, arată aceasta. Citeşte mai mult