MENIU

Cum a uitat de fiecare dată Gigi Becali să-şi treacă câte ceva în declaraţia de avere

Foto: REALITATEA.NET

Patronul Stelei şi-a făcut un obicei de a candida la mai toate alegerile parlamentare, europarlamentare, prezidenţiale din ultimii ani. O singură dată a avut noroc până acum, în vara acestui an, dar şi atunci, nu a făcut-o pe propriile-i picioare, ci pe listele PRM. Aproape de fiecare dată a avut însă probleme cu completarea declaraţiilor de avere. Mereu a uitat câte ceva. Nici declaraţia pentru prezidenţiale nu face excepţie.

În urmă cu trei ani, Becali scria cu majuscule la finalul declaraţiei de avere depusă pentru candidatura la Parlamentul European: „Estimez valoarea averii mele la 3 miliarde de euro”. Era apogeul exploziei imobiliare în România, iar metrul pătrat în Pipera era aur curat. Patronul Stelei deţinea atunci circa 470 de hectare de teren în zone în care preţurile variau de la câteva sute la câteva mii de euro. 51 de hectare erau situate numai în Bucureşti, 100 în Piteşti. O vilă în Pipera şi un Palat în Aleea Alexandru. De atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Doar că piaţa imobiliară s-a prăbuşit, iar averea acestuia s-a topit. La 800 de milioane, spune acum Becali. La 200 de milioane apreciază topul Forbes.

Actualul prezidenţiabil PNG-CD s-a rezumat atât în toamna lui 2008, când a eşuat la uninominale, cât şi în primăvara lui 2009, la europarlamentare, să-şi fotocopieze declaraţia de avere din 2007. Adică să nu schimbe nimic în ea, deşi în mod normal ar fi trebuit să o facă.

În 2008, când şi-a încercat fără succes norocul la uninominale, latifundiarul a uitat să menţioneze o nimica toată: 10 milioane de euro pe care i le datora patronul Unirii Urziceni şi bunul său prieten, Dumitru Bucşaru. “Am uitat de el şi nu l-am trecut. Are să-mi dea 10 milioane de euro. O să sun să corecteze şi să îl bage şi pe el”, a declarat atunci pentru Cotidianul, patronul Stelei.

Câteva luni mai târziu, Gigi Becali recidiva. Ce-i drept, avea şi o scuză. La momentul în care i s-a depus dosarul de candidatură la europarlamentare pe listele PRM, era închis la Rahova. Aşa se face că proprii consilieri s-au mulţumit să-i copieze declaraţia de la parlamentare din 2008, omiţând faptul că între timp Becali vânduse contra sumei de 2 milioane de euro un teren în Pipera firmei McDonald”s. Şi nu era singura problemă: magnatul avea mult mai multe acţiuni la societăţile pe care le deţinea, iar aceastea aveau fireşte o altă valoare decât în urmă cu un an. Agenţia Naţională de Integritate a reacţionat atunci şi a trimis o sesizare la Parchetul sectorului 1, pentru fals în declaraţii publice.

În cea mai recentă dintre declaraţiile sale de avere, Becali aminteşte de vânzarea de anul trecut, dar uită de propria-i casă din Pipera. Adică de o vilă de 1000 de metri pătraţi cu o curte de 25 de ori mai mare.

Faţă de toamna lui 2008, Becali mai adaugă un BMW pe lângă maşinile Maybach, Mercedes şi  Audi pe care le avea. Doar automobile nemţeşti! În premieră, în declaraţiile milionarului apar şi nişte bani în bancă: 300.000 de euro pe care îi are la Raiffeisen şi nişte acţiuni la o societate imobiliară, European Imobiliar Developers.

Şocantă este însă scăderea valorii acţiunilor la SC Arcom SA. de la aproximativ 200.000.000 de lei (48.000.000 de euro) în 2008, la 1,8 milioane lei acum. De mai bine de 200 de ori mai puţin. La fel de impresionantă este şi valoarea împrumutului pe care i l-a acordat unei persoane, Gheorghe Goga: de la 800.000 de euro la 8.000.000 de euro. Apare şi un datornic nou: Constantin Aurelian, cu un milion de euro.