MENIU

Culturile din Vrancea au fost distruse de schimbările vremii

Foto: Realitatea TV

Pentru culturile din Vrancea, ploile din ultima perioadă au venit prea târziu. Recoltele sunt în mare parte compromise după îngheţul din iarnă, seceta din primăvară, urmată de grindina din ultimele săptămâni. Fermierii şi-au luat gândul de la profit şi spun că ar fi bucuroşi dacă ar recolta măcar jumătate din cât şi-au propus.

Şi anul acesta, agricultura a fost o loterie la care cei mai mulţi au pierdut. Dacă vorbim de grâu, silozurile din această bază de recepţie vor fi de două ori mai goale ca anul trecut.

Mulţi dintre fermierii vrânceni se gândesc dacă vor mai lucra ogoarele în condiţiile în care acum socotesc pierderi de sute de mii. Producţia de grâu şi orz abia dacă mai atinge jumătate din cea de anul trecut.

Nici preţul nu îi ajută pe agricultorii vrânceni. Ei spun că, pentru a-şi acoperi cheltuielile, valoarea grâului ar trebui să fie aproape dublă. Pe piaţa cerealelor, grâul nu este plătit însă cu mai mult de 45 de bani pe kilogram.

În Vrancea, anul acesta, producţia medie de grâu este estimată la puţin peste 2.000 de kilograme la hectar, în condiţiile unei producţii normale de peste 4,5 tone la hectar.

Mai multe articole despre:
Vrancea vreme culturi distrugeri grâne