MENIU

CSM susţine că o prevedere din legea privind alegerea preşedintelui este neconstituţională

foto: csm1909.ro

CSM susţine că prevederea din legea pentru alegerea preşedintelui, privind detaşarea magistraţilor în birouri electorale, nu e în acord cu Constituţia, în condiţiile în care statutul magistraţilor face referire la un acord din partea magistraţilor, arată CSM în sesizarea făcută Avocatului Poporului.

Consiliului Superior al Magistraturii susţine că înţelesul expresiei „se consideră detaşaţi nu poate fi identic cu noţiunea utilizată în Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, astfel că pentru participarea magistraţilor la birourile electorale nu este necesară derularea procedurii ce presupune acordul judecătorului şi nici dispoziţia dată de consiliu în acest sens”, se arată într-un comunicat remis NewsIn.

CSM va transmite Avocatului Poporului solicitarea de  sesizare a  Curţii Constituţionale pentru a se constata că dispoziţiile art. 29 alin 2 din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, nu sunt în acord cu prevederile legii fundamentale.

Consiliului Superior al Magistraturii  a analizat, joi, solicitările formulate de Tribunalul Vrancea şi Tribunalul Prahova în legătură cu refuzul judecătorilor de participare la birourile electorale, raportat la înţelesul dispoziţiilor art. 29 alin 2 din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, potrivit cărora pe perioada cât funcţionează birourile electorale, membri acestora „se consideră detaşaţi” şi faţă de dispoziţii speciale ale ar. 52 alin 1 din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor din care rezultă că detaşarea judecătorilor se poate dispune numai de către Consiliul Superior al Magistraturii şi numai cu acordul acestora.

”Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că sintagma „se consideră detaşaţi” din cuprinsul articolului 29 al Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României a fost supusă şi interpretării CurţiiConstituţionale, care prin Deciziile  305/2008 şi 1225/2008 a precizat că, pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul biroului electoral, judecătorii au statutul de detaşaţi, în sensul că exercită atribuţii proprii procesului electoral. Ceea ce s-a urmărit prin utilizarea de către legiuitor a  sintagmei „se consideră detaşaţi” este necesitatea desfăşurării de către magistraţi pe perioada procesului electoraldoar a activităţii proprii acestuia şi pe cale de consecinţă necesitatea excluderii desfăşurării, pentru aceeaşi perioadă, a activităţii de judecată”, potrivit comunicatului.

De aceea, exercitarea atribuţiilor specifice procesului electoral nu poate implica dispoziţia Consiliului Superior al Magistraturii pentru detaşarea magistraţilor la birourile electorale, ei fiind consideraţi detaşaţi prin efectul legii, în aceeaşi modalitate fiind investiţi şi cu desfăşurarea activităţilor pe care procesul electoral le presupune.