MENIU

CSM îi cere lui Boc să revină asupra declaraţiilor despre magistraţii cu pensie şi salariu

Foto: luc.edu

CSM acuză că justiţia este folosită de puterea executivă ca scuză şi justificare pentru propriile acţiuni şi că motivarea adoptării OUG 230 prin numărul mare de magistraţi cu pensie şi salariu nu are susţinere reală, Consiliul cerându-i lui Emil Boc să revină asupra declaraţiilor.

Într-un comunicat, se arată că CSM "constată cu îngrijorare că justiţia este folosită de puterea executivă ca scuză şi justificare pentru propriile acţiuni. Motivarea adoptării actului normativ ce interzice cumularea pensiei cu salariul de la buget, prin numărul mare de magistraţi aflaţi în această situaţie, nu are susţinere reală. Astfel cum Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat anterior, numărul magistraţilor care cumulează pensia cu salariul este de 29  şi nu de peste 304 de judecători şi procurori, cum a afirmat domnul Prim Ministru".

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii susţine că afirmaţiile premierului, transmise public prin intermediul mass-media, sunt "dăunătoare sistemului judiciar".

"CSM îşi exprimă convingerea că Primul Ministru al României s-a aflat într-o regretabilă eroare atunci când a făcut afirmaţii nereale şi îi solicită să revină asupra susţinerilor sale şi să le pună în acord cu realitatea", se precizează în comunicatul CSM.

Potrivit acestuia, CSM invită celelalte puteri ale statului să-i fie alături în eforturile pe care le depune pentru crearea unei justiţii cu adevărat independente - condiţie indispensabilă a existenţei statului de drept.

Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a declarat că există doar 29 de magistraţi care iau şi pensie, şi salariu, alte câteva sute având decizii de pensionare, el constrazicând astfel declaraţia lui Emil Boc că sub incidenţa OUG 230 intră 304 judecători şi procurori

Şeful Executivului a precizat joi că există 2.963 de pensionari din magistratură, dintre care 304 cumulează în prezent pensia cu salariul. Boc a mai spus că pensia medie din magistratură  - cea acordată în baza legii speciale - este de 4698 de lei însă, dacă magistraţii ar fi primit pensii în baza cotizaţiilor, aceastea ar fi avut o valoare medie de 1306 lei.

Premierul a evitat să spună clar dacă Executivul ia în calcul eliminarea legiilor speciale, în baza cărora primesc pensii anumite categorii  - precum magistraţii, poliţiştii sau cadrele militare.

Mai multe articole despre:
guvern salarii pensii Emil Boc CSM cumul pensie-salariu