MENIU

CSM: DIICOT a sesizat Consiliul cu privire la dezinformarea făcută de conducerea Parchetului General

Foto: NewsIn

CSM susţine că a fost sesizat de procurori din DIICOT cu privire la dezinformarea opiniei publice de către conducerea Parchetului General referitor la numărul susţinătorilor protestului faţă de subfinanţarea sistemului judiciar, iar sesizarea va fi discutată de plenul CSM în prima şedinţă.

Consiliul Superior al Magistraturii afirmă, printr-un comunicat, că a fost sesizat, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism "motivat de dezinformarea opiniei publice de către conducerea PICCJ  referitor la numărul susţinătorilor protestului din 15 iulie 2009 în legătură cu starea de subfinanţare acută a sistemului judiciar - semnat de 280 de procurori, personal auxiliar şi alte categorii de personal din cadrul DIICOT - Structura Centrală, Servicii şi Birouri Teritoriale - coroborat cu împrejurarea că nu s-a permis promovarea acestui demers".

Atitudinea celor  280 de procurori, personal auxiliar şi alte categorii de salariaţi din cadrul DIICOT - Structura Centrală, Servicii şi Birouri Teritoriale este motivată de starea de subfinanţare acută a sistemului judiciar, diminuarea drepturilor salariale ale magistraţilor procurori şi ale celorlalte categorii de salariaţi din parchete, care afectează grav independenţa şi statutul acestora, precizează comunicatul CSM.

Potrivit Consiliului, solicitarea va fi analizată şi discutată în prima şedinţă a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, după vacanţa judecătorească.

Peste 280 de persoane, reprezentând procurori, personal auxiliar şi alte categorii de salariaţi din cadrul DIICOT structura centrală, cât şi procurori şi personal auxiliar din cadrul Serviciilor şi Birourilor teritoriale DIICOT au semnat un protest privind criza din sistem. Protestatarii susţin că au semnat acest protest în replică la declaraţiile conducerii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit cărora doar un număr de 24 de procurori din cadrul DIICOT - Structura Centrală protestează faţă de situaţia de criză acută în care guvernanţii au adus sistemul judiciar.

Contactat joi, de NewsIn, procurorul şef adjunct al DIICOT, Cătălin Borcoman, a declarat că nu se poate vorbi de un protest care să cuprindă toată instituţia. "Nu putem confirma că protestul este însuşit la nivel public de toţi procurorii DIICOT", a spus el, reamintind că mulţi dintre colegi se află în concediu.

Mai multe articole despre:
DIICOT procurori CSM dezinformare