MENIU

CSM a fost criticat în raportul Comisiei Europene pe Justiţie

Foto: Realitatea TV

2008 a fost un an nu tocmai bun pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Deciziile, propunerile şi în unele cazuri indiferenţa CSM au atras nenumărate critici atât din partea preşedintelui ţării, a societăţii civile, cât şi din partea Comisiei Europene.

Ultimul raport al Comisiei Europene pe justiţie a fost ca un duş rece pentru România. Oficialii europeni au criticat Consiliul Superior al Magistraturii pentru paşii mici făcuţi pentru reforma pe justiţie, deşi a avut un buget suficient. Instituţia a mai fost criticată şi pentru că a încercat să modifice o lege, astfel încât CSM să propună un nume la şefia DNA.

Nu foarte mulţumit pare să fie şi şeful statului. El a reamintit, în noiembrie, că CSM are nişte nerealizările "notabile". Instituţia a primit admonestări şi din partea ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. La scurt timp de la instalare ca preşedinte al CSM, Lidia Bărbulescu a fost criticată de Transparency International România, pentru declaraţia conform căreia CNSAS este o instituţie care nu apare în ordinea constituţională a ţării.

Sub conducerea Lidiei Bărbulescu s-a încercat şi introducerea imunităţii magistraţilor. Propunerea a declanşat un val de critici, aşa că până la urmă a rămas la stadiul de proiect.

O altă iniţiativă care a aruncat în aer societatea civilă a fost încercarea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate. Răspunderea materială a magistraţilor a fost un alt subiect sensibil pe agenda CSM în 2008, dar care a rămas doar la statutul de intenţie.

CSM a fost criticat deseori pe parcursul anului trecut şi pentru nesancţionarea unor magistraţi. Consiliul a fost arătat cu degetul şi de către presă, care a descoperit că instituţia a decontat în doi ani excursii în străinătate în valoare de peste 6 miliarde şi jumătate de lei vechi.

Mai multe articole despre:
justiţie magistraţi CSM conducere