MENIU

Croitoru: Eu am stabilit lista Guvernului, nu mi-a fost impusă

Foto: capital.ro

Premierul desemnat Lucian Croitoru a declarat, sâmbătă, că decizia unui Guvern care să-i includă pe miniştrii demişi îi aparţine, adăugând chiar că şi-a construit echipa "în jurul" lui Radu Berceanu, şi a afirmat că, la nivel intuitiv, "simte" că are şanse pentru a trece de Parlament.

"Eu am fost cel care a stabilit lista membrilor Guvernului. Am văzut o altă insinuare pe diverse posturi de televiziune că această listă mi s-ar fi dat de la partid, bineînţeles, sub îndrumarea directă a preşedintelui. Eu am insistat cu tărie ca acest Guvern să fie politic, am spus acest lucru de la început. Domnul preşedinte a făcut un compromis, aşa a anunţat cel puţin, că vrea un premier independent, dar vrea un Guvern politic", a afirmat Croitoru, într-o intervenţie la Realitatea TV.

De altfel, premierul desemnat a precizat că-i aparţine decizia de a aloca unele portofolii miniştrilor PDL demişi. "Domnul Berceanu a fost primul ministru care a fost pe lista mea. A fost primul ministru pe care l-am pus pe această listă, a fost primul om în jurul căruia am construit, pentru că eu cred că domnul Berceanu este un foarte bun administrator şi nu mi-a fost impus", a susţinut el.

Întrebat dacă din discuţiile avute cu liderii majorităţii parlamentare, reiese că i s-ar oferi vreo şansă, Croitoru a răspuns: "Dacă vă referiţi la cele două tipuri de cunoaştere, da. Pe cea logică, ar trebui să spun nu, că aşa au spus. Pe cunoaşterea intuitivă, da, simt că da".

Premierul desemnat a explicat la ce se referă. "Eu am putut să văd modul de dialog dinăuntru (de la consultarea cu liderii majorităţii - n.r.), când am fost singuri, şi tipul de declaraţii. Nu erau legături intime, erau numai legături declarative. Asta mi-a spus că unii dintre ei au înţeles mesajul meu şi că se vor gândi. Aceasta este intuiţia la care m-am referit", a comentat el.

De altfel, Lucian Croitoru a afirmat că, din discuţiile pe care le-a avut cu PDL şi cu preşedintele României, i s-a transmis că "există o şansă reală ca o majoritate să se formeze", ceea ce l-a determinat să continue formarea Guvernului. "Era o garanţie politică. Ei, ca politicieni, au trebuit să mă asigure că aceste lucruri se desfăşoară conform logicii politice. Eu nu am logica politică", s-a referit premierul desemnat la declaraţiile sale din 23 octobmrie, când şi-a exprimat încrederea că şansele echipei sale de a trece de Parlament sunt relativ mari.