MENIU

Criza politică afectează moneda naţională şi bursa

Foto: RTV

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,2495 lei/euro, nivel neatins din 22 septembrie, în creştere cu peste cinci bani (1,22%) faţă de cel de miercuri, în urma crizei politice declanşate de remanierea vicepremierului Dan Nica şi ieşirea PSD de la guvernare. Nici bursa nu se simte mai bine. Valoarea celor mai tranzacţionate acţiuni pe piaţa de capital a scăzut cu peste un procent.

Pentru dolar, BNR a afişat un curs de referinţă de 2,9163 lei/dolar.

Moneda naţională se depreciase cu aproape doi bani după decizia preşedintelui Traian Băsescu de revocare a ministrului de Interne Dan Nica, până la 4,2330 unităţi/euro, însă ulterior vânzările de euro au stabilizat cursul de schimb la 4,2250 lei/euro.

Astfel, în debutul şedinţei, moneda europeană se cumpăra cu 4,2150 lei, însă cursul a urcat după anunţul preşedintelui, la ora 10:00, până la un nivel maxim de 4,2330 lei/euro. Ulterior, moneda naţională s-a stabilizat la 4,2230 unităţi/euro.

"A fost un puseu de depreciere în primele tranzacţii, însă leul începuse să se deprecieze oricum încă de aseară, iar la închiderea şedinţei era cotat la 4,2150 unităţi/euro. Tendinţa de ieri (miercuri, n.r.) a fost însă accentuată de anunţul făcut de preşedinte, dar vânzările de euro au coborât uşor cursul apoi", a spus un dealer bancar.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul de revocare a lui Dan Nica şi cel de numire a lui Vasile Blaga ca interimar în funcţia de vicepremier şi ministru de Interne.

Pe piaţa monetară, dobânzile la depozitele pentru o zi, de tip overnight se menţin la 12,5% pe an, cu mult deasupra dobânzii de politică monetară, de 8%.

Citeşte şi Radu Soviani: Miniştrii PSD şi-au scris demisiile. Speculatorii îşi încarcă armele

"Probabil că nu exista vreun moment mai prost pentru ca hormonii partidelor de guvernare să explodeze. România a înregistrat cea mai puternică majorare a lipsei de performanţă bugetară, simultană cu o cădere economică dramatică. Atâta vreme cât ne certăm mai mult acasă şi amplificăm percepţia de instabilitate politică într-o ţară aflată nu pe marginea prăpastiei, ci deasupra ei, se întâmplă un singur lucru: creşte preţul datoriei", scrie Radu Soviani.

Moody's: Criza politică nu afectează momentan ratingul României, prelungirea acesteia ar îngrijora

Turbulenţele în plan politic erau previzibile înaintea alegerilor prezidenţiale, neavând impact pe termen scurt asupra ratingurilor ţării, a declarat analistul Moody's, Kenneth Orchard, care a precizat că ar deveni "mult mai îngrijorat" dacă criza politică s-ar prelungi pe 6-12 luni.

"Pe termen scurt, legătura între evoluţia economică şi turbulenţele politice este slabă. Am fi mult mai îngrijoraţi dacă situaţia s-ar întinde pe 6-12 luni şi ar împiedica reformele structurale, însă noi credem că nu se va prelungi, ne aşteptăm ca lucrurile să se calmeze până la finalul anului", a precizat Orchard.

El a adăugat că, în contextul acordului de finanţare externă, FMI a arătat "o toleranţă remarcabilă" faţă de România, tocmai pentru că situaţia actuală de pe scena politică era uşor de anticipat.

"Partidele politice încearcă de fiecare dată să fie în centrul atenţiei şi să îşi exercite puterea înaintea alegerilor. FMI, pe de altă parte, a avut o remarcabilă toleranţă faţă de România, dacă ne uităm la concesiile pe care le-a făcut ţării, comparativ cu tratamentul aplicat altor state. Cred că reprezentanţii Fondului realizează că nu are sens să exercite presiuni suplimentare acum, pentru că alegerile prezidenţiale sunt de obicei precedate de certuri politice", a mai spus analistul.

Orchard a mai afirmat că nu se aşteaptă la o schimbare drastică a imaginii României în plan extern, din perspectiva investitorilor străini, deoarece "aceia interesaţi de România ştiu că este o situaţie comună" şi că "înaintea alegerilor vor fi întotdeauna presiuni".