MENIU

Criza economică le umbreşte sărbătoarea celor zece ţări care au aderat la UE în urmă cu cinci ani

Foto: europeword.com

Cele zece ţări est-europene care au aderat în urmă cu cinci ani la UE nu prea au motive să sărbătorească, criza economică mondială încetinindu-le brutal eforturile de a reduce discrepanţele faţă de ţările vestice, relatează AFP.

Din cauza economiilor relativ modeste, deschise, vulnerabile şi dependente de pieţele occidentale, criza mondială a lovit din plin aceste ţări, iar şomajul a crescut simţitor. În cinci ani, aceste ţări au cunoscut o intrare masivă de credite pe piaţă, mai ales în euro sau franci elveţieni. Dar odată cu izbucnirea crizei economice mondiale, devizele locale s-au depreciat cu până la 30% faţă de euro. Din cauza creditelor de consum şi imobiliare în monedă străină, populaţia are de plătit rate din ce în ce mai mari.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI) - care, alături de UE şi Banca Mondială, au acordat deja un împrumut salvator de 20 de miliarde de euro Ungariei şi se pregătesc să acorde tot atâta Poloniei, ţările din Europa Centrală şi de Est vor suferi o "aterizare brutală" din cauza recesiunii mondiale, cu o scădere aşteptată a PIB-ului de 3,7% în 2009 şi o relansare timidă în 2010 (+0,8%).

Pentru FMI, după anii de creştere fastă (+5,4% în 2007, +2,9% în 2008), ţările din centrul şi estul Europei vor suferi din cauza stării de "supraîncălzire" a economiei lor şi din cauza "dependenţei excesive" faţă de capitalul străin. Tot potrivit FMI, recesiunea se anunţă mai gravă pentru ţările baltice (-10,6% în 2009 şi -2,3% în 2010).