MENIU

Criza din România, o manevră tactică înainte de alegerile prezidenţiale, scrie presa internaţională

Foto: REALITATEA.NET

Agenţiile internaţionale de presă au relatat prompt şi cu ample explicaţii, joi, despre destrămarea coaliţiei guvernamentale de la Bucureşti, subliniind contextul preelectoral sau estimând că în aceste condiţii politice creşte riscul ca România să nu mai poată îndeplini criteriile impuse de FMI.

"Criză în România, după demisia social-democraţilor din guvern", titrează Agenţia France-Presse anunţând că s-a rupt coaliţia dintre social-democraţi şi liberal-democraţi de la Bucureşti, ceea ce "lasă ţara în incertitudine cu mai puţin de două luni înainte de alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie". Criza intervine în condiţiile în care această ţară cu 22 de milioane de locuitori este în recesiune de mai multe luni, după ani de creştere economică puternică, explică AFP.

Analiştii politici preziceau totuşi de mai multe săptămâni sfârşitul coaliţiei formate în decembrie 2008 între cele două partide aflate la putere, inamici politici de lungă durată, fiecare vrând să-şi apere propriul candidat la alegerile prezidenţiale.

AFP notează că preşedintele PSD, Mircea Geoană, care vizează funcţia de preşedinte al României, l-a învinovăţit pe preşedintele Traian Băsescu pentru această "criză politică ce se suprapune peste o criză economică şi una socială". PDL, scrie agenţia franceză de ştiri, ar putea ţinti sprijinul UDMR, în prezent aflată în opoziţie. În acest ultim caz, guvernul a cărui componenţă politică se va schimba, va trebui să fie aprobat de Parlament.

Divorţul dintre cele două partide, mai scrie AFP, se conturase clar încă de luni, când premierul anunţase revocarea ministrului de Interne, pentru că acesta din urmă acuzase voalat PD-L că a închiriat autocare în ziua alegerilor prezidenţiale pentru a transporta alegători de la un birou la altul, o formă de vot multiplu practicată în ultimii ani în România, după cum precizează AFP. Boc i-a reproşat, la rândul său, ministrului o creştere puternică a delincvenţei. De patru zile, cele două partide s-au învinovăţit reciproc că sunt responsabile pentru "o gravă criză politică".

Traian Băsescu, pe care adversarii îl acuză de manipulare în vederea obţinerii unui al doilea mandat prezidenţial, chiar dacă nu şi-a anunţat candidatura, a încercat marţi să readucă părţile în jurul mesei propunând numirea unei personalităţi neutre sau din opoziţie ca ministru de interne. PSD a respons aceste propuneri, precizează AFP.

Coaliţia aflată la guvernare în România s-a destrămat după ce miniştrii Partidului Social Democrat au demisionat în semn de protest faţă de revocarea din funcţie a ministrului de Interne, relatează şi Associated Press.

Liderul PSD, Mircea Geaonă, a declarat că miniştrii şi-au depus mandatele în semn de "solidaritate" cu Dan Nica, membru al formaţiunii, care a fost demis de premierul Emil Boc în urma comentariilor ministrului de Interne privind o eventuală fraudare a alegerilor prezidenţiale programate pentru 22 noiembrie.

Afirmaţiile ministrului de Interne au fost interpretate drept o acuzaţie la adresa Partidului Liberal Democrat condus de premierul Emil Boc care ar putea încerca fraudarea alegerilor în scopul realegerii preşedintelui Traian Băsescu, explică AP.

România se află într-o recesiune profundă şi este dependentă de împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru plata salariilor angajaţilor din sectorul bugetar, menţionează Associated Press, care reaminteşte că în ultimele săptămâni au avut loc proteste şi greve ale angajaţilor din sectorul feroviar şi ale magistraţilor. Ştirea AP este preluată de mai multe publicaţii din Statele Unite, între care USA Today.

Criza politică de la Bucureşti este menţionată şi de cotidianul Wall Street Journal, care anunţă destrămarea coaliţiei aflată la guvernare în România după ce miniştrii Partidului Social Democrat au demisionat în semn de protest faţă de revocarea din funcţie a ministrului de Interne, Dan Nica.

Wall Street Journal scrie că destrămarea coaliţiei nu va afecta doar cele nouă ministere conduse de membri ai PSD. Sute de membri ai formaţiunii îşi vor pierde locurile şi funcţiile din ministere şi din administraţia locală din România, remarcă publicaţia.

Agenţia de ştiri Bloomberg anunţă, de asemenea, plecarea miniştrilor din Partidul Social Democrat din coaliţia aflată la guvernare, menţionând că este ameninţată stabilitatea politică a unuia dintre cele mai sărace state membre UE. Bloomberg reaminteşte că guvernul României, care aşteaptă un împrumut de 22 de miliarde de euro de la FMI şi UE pentru a face faţă crizei, se prăbuşte înaintea alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie.

Criza politică din România este menţionată şi de agenţia chineză Xinhua, care precizează că preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru revocarea social-democratului Dan Nica din funcţia de ministru de Interne.

BBC relatează, la rândul său, despre destrămarea coaliţiei de guvernare din România, afirmând că această criză ameninţă şansele obţinerii împrumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI. România, care a fost grav afectată de criza globală, este dependentă de împrumutul FMI pentru a plăti salariile angajaţilor din sectorul de stat, potrivit BBC.

Cotidianul austriac Der Standard atrage atenţia că în România "coaliţia de guvernământ s-a destrămat", iar toţi miniştrii PSD şi-au depus demisia. Publicaţia observă că printre miniştrii demisionari se află şi cel al Agriculturii şi al Externelor. "Cu două luni înaintea alegerilor prezidenţiale, coaliţia din România s-a dezmembrat pe motivul solidarităţii cu minstrul de Interne Dan Nica, remaniat luni de premierul Boc", scrie Der Standard.

Cotidianul din Austria menţionează că Nica ar fi vorbit despre posibila fraudare a alegerilor din 22 noiembrie, declaraţii care au "fost înţelese" drept reproşuri la adresa PDL şi acuzaţii că acest partid ar încerca să manipuleze rezultatele alegerilor.

"Ministerul de Interne este un portofoliu sensibil în România pentru că este principalul organizator al alegerilor prezidenţiale", precizează Der Standard.

"Criză guvernamentală în România, cu mai puţin de două luni înainte de alegerile prezidenţiale", scrie şi agenţia italiană de presă AGI, precizând că "miniştrii social-democraţi şi-au dat demisia din executivul condus de premierul de centru Emil Boc". "Principalele două partide române, social-democraţii lui (Mircea -n.red.) Geoană şi democrat-liberalii preşedintelui ţării, Traian Băsescu, s-au certat în continuu de când au format o coaliţie, anul trecut", scrie AGI, apreciind că "pe fundal se află manevrele politice înainte de alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie". 

"În România, după zece luni de la formare, s-a desfiinţat coaliţia de guvernămân", titrează agenţia rusă ITAR-TASS. "Din cauza strategiei preelectorale a preşedintelui român, Traian Băsescu, astăzi, în această ţară s-a destrămat coaliţia de guvernământ, în care intrau reprezentanţii Partidului Liberal-Democrat şi ai Partidului Social-Democrat", scrie joi ITAR-TASS. "Cauza destrămării a fost decizia şefului statului de a-l demite pe vicepremierul, şeful Ministerului de Interne, Dan Nica, în preajma alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie", explică agenţia rusă.

Pe de altă parte agenţia rusă RIA Novosti scrie că "social-democraţii au dărâmat guvernul de coaliţie din România".

Portalul rusesc Rosbalt titrează: "În România se coace criza guvernamentală". Şi postul de radio Svoboda (Europa Liberă), scrie pe site-ul său în rusă despre evenimentele de la Bucureşti, informând că joi liderul Partidului Social-Democrat Mircea Geoană a anunţat destrămarea coaliţiei de guvernământ.