MENIU

Cristian Pătrăşconiu: Vlad Georgescu. Politică şi istorie

Foto: patrasconiu.blog.cotidianul.ro

Preiau de pe siteul celor de la Humanitas succinta şi foarte buna prezentare a unei cărţi care ar trebui să devină lectura obligatorie pentru obraznicii şi inculţii politici stîngişti şi neostîngişti de la noi. Incusiv sau mai ales celor tineri!

Studiul lui Vlad Georgescu - care are ca un an ultim de referinţă 1977! - demonstrează că lumea descrisă atît de expresiv de G Orwell în “1984″ şi în “Ferma animalelor” a fost nu doar cu putinţă, ci şi reală. Inclusiv în Romania comunistă!

Mai adaug că astăzi e 8 mai. Cîndva, ziua era sărbătorită cu mare fast fiind decretată ziua PCR!

Textul de la Humanitas:

“O relatare “în direct” a modului în care istoriografia românească postbelică a fost manipulată în folos ideologic. Autorul, Vlad Georgescu, istoric al ideilor, ajuns, în exil, director al Secţiei române de la Radio Europa Liberă, şi-a asumat consecinţele actului său de curaj intelectual şi politic evidenţiind principalele trei trăsături ale istoriei de partid:

1. În mod paradoxal, deşi se pretinde a fi marxistă, istoria remodelată de comunişti, care insistă în imuabilitatea fondului autohton mergând până la geto-daci, este antimarxistă, neavând, de fapt, nici o justifiocare filozofică seriosă.

 

Citeşte mai mult 

Mai multe articole despre:
Humanitas 1977 PCR Vlad Georgescu