MENIU

Cristian Diconescu: România "este în joc" în ceea ce priveşte strategia de securitate a SUA

foto: mae.ro

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, că "România este în joc" în ceea ce priveşte noua strategie de securitate a SUA şi apărarea antirachetă, subliniind, în acelaşi timp, că ar fi bine ca SUA "să bată palma" cu Rusia.

Abordându-se subiectul deciziei SUA de a anunţa o nouă strategie de securitate în zonă, mai ales în ceea ce priveşte scutul antirachetă, şi posibilitatea ca elemente ale acestui scut să fie amplasate în România, ministrul de externe Cristian Diaconescu a fost întrebat cum se poziţionează România în legătură cu aceste priorităţi ale SUA.

Şeful diplomaţiei române a evitat un răspuns explicit, dar a sugerat că România ar putea fi luată în considerare de SUA în acest sens. "Pot să vă spun că România este în joc", a spus ministrul, fără să expliciteze ce înseamnă acest lucru.

La rândul său, comisarul european Leonard Orban a spus că "SUA au interese foarte importante la Marea Neagră".

Ministrul de externe a evidenţiat, în acest sens, ce a însemnat anunţul făcut de Obama săptămâna aceasta. "Statele Unite nu au abandonat ideea de a descuraja orice riscuri şi ameninţări... America nu s-a retras din joc, are o abordare mult mai deschisă şi mult mai flexibilă şi cu o adresare mult mai directă tuturor partenerilor, mai ales Rusiei", a explicat ministrul. 

Întrebat dacă decizia de a renunţa la scutul antirachetă din Polonia şi Cehia a fost luată ca urmare a presiunilor Rusiei şi ca urmare a înţelegere cu Moscova, Diaconescu a indicat că o înţelegere între Washington şi Moscova ar fi benefică. "Nimeni nu va fi lăsat în urmă, ar fi foarte bine să bată palma cu ruşii", a spus acesta.

De altfel, ministrul a explicat că decizia SUA nu a fost o surpriză, din moment ce, la summitul NATO din aprilie, din partea Poloniei şi a Cehiei au existat presiuni ca în declaraţia finală să existe referiri la scutul antirachetă, iar acestea nu au existat.

Ministrul român a asigurat că decizia administraţiei Obama nu este o închidere de program, ci o schimbare de paradigmă. "Ceea ce eram obişnuiţi să credem, anume că graniţa de securitate euroatlantică coincide exact cu graniţa NATO pare a nu mai fi valabil. Din acest punct de vedere, Bucureştiul caută să nu fie pe o falie. Căutăm să nu fim într-o zonă de confruntare. Bineînţeles că noi sperăm că această confruntare nu se va întâmpla", a mai explicat Diaconescu.

Imediat după anunţul de joi al preşedintelui american Barack Obama de a renunţa la proiectul de scut antirachetă promovat de predecesorul său, George W. Bush, în favoarea unui sistem mai puternic, mai inteligent şi mai rapid, presa de rusă şi americană a scris că SUA ar putea instala elemente ale unui scut antirachetă în Turcia, Israel, Bulgaria şi România, după ce au renunţat la Polonia şi Cehia.

 

Mai multe articole despre:
Rusia România SUA scut antirachetă