MENIU

Cristian Diconescu: Nu s-a pus problema ca eu să fiu schimbat

foto: NewsIN

Ministrul de Externe Cristian Diconescu, a declarat la videochat-ul REALITATEA.NET că nu s-a pus problema remanierii sale.

Întrebat dacă Mircea Geoană a vrut să îl schimbe de la şefia MAE, pentru că îi pregăteşte lui Traian Băsescu o vizită în SUA, minsitrul de Externe a afirmat: "Nu s-a pus problema ca eu să fiu schimbat".

"În acest moment partidele şi preşedinţia se raportează cam la fel cu privire la temele fundamentale de politică externă. Viaţa de ministru de Externe nu e chiar atât de complicată precum pare, pentru că, pe interesul naţional, nu facem politică. Din această perspectivă am înţelegerea tuturor, există o dezbatere şi în interiorul partidelor cu privire la anumite teme. În viaţa de zi cu zi, nu există dubii cu privire din punct de vedere politic", a spus Diaconescu în opinia căruia "Orice Minister de Externe se ocupă în mod normal de pregătirea şi sprijinirea instituţiilor statului şi a conducătorilor acestor instituţii în scopul de a se întâlni şi de a încheia înţelegeri şi acorduri favorabile României. Aici nu se pune problema de oportunitate politică sau de sensibilităţi în sensul că politica externă trebuie făcută mai accentuat cu unii lideri şi mai puţin accentuat cu alţii. Fiecare în funcţie de rolul constituţional şi importanţa pe care o are cu un alt stat trebuie potenţat în egală măsură". 

"Pe regulile constituţionale româneşti, dar şi americane, întâlnirea la nivelul preşedinţilor  are o semnificaţie aparte. Dacă dorim ca la cel mai înalt nivel SUA să adopte decizii care să ne fie favorabile, atunci este necesară o întâlnire între cei doi preşedinţi cât mai repede posibil", a mai arătat ministrul Cristian Diaconescu.

Cât despre intrarea României în programul VisaWaiver "problema este în primul rând una tehnică".  "Acum avem o rată de respingere de 20% a cererilor de viză. În mod normal rata de respingere ar trebui să fie sub 7%", a explicat Diaconescu. 

Despre relaţia cu Italia, aceasta "s-a mai îmbunătăţit" în opinia ministrului care a atras atenţia că "cetăţenii români trebuie să înţeleagă că statul va fi alături de ei, dar nu putem apăra persoane care au făcut infracţiuni".

Ministrul Cristian Diaconescu a avertizat că MAE nu va tăcea în condiţiile în care în campania pentru PE vor exista politicieni care vor depăşi limita în ceea ce priveşte atitudinea şi retorica politică cu privire la cetăţenii români.

Mai multe articole despre:
SUA guvern PSD vize MAE remaniere PD-L