MENIU

Cristian Diaconescu va efectua astăzi o vizită importantă la Moscova

Foto: MAE.ro

Ministrul Cristian Diaconescu va întreprinde astăzi o vizită importantă, la Moscova, unde nu a mai ajuns niciun şef al diplomaţiei române de circa 3 ani. Ultima vizită a unui ministru de externe român la Moscova a fost cea a lui Mihai Răzvan Ungureanu în octombrie 2005, urmată de vizita lui Serghei Lavrov la Bucureşti, în noiembrie 2005.

Acum, este rândul lui Diaconescu să-l întâlnească pe Lavrov, într-o vizită de mai puţin de 15 de ore pe meleaguri ruseşti. De altfel, în istoria postdecembristă, la Moscova au ajuns, în afară de Ungureanu, numai miniştri de externe ai PSD, anume în 1992 Adrian Năstase, iar în 2001 Mircea Geoană.

Potrivit comunicatului MAE, Cristian Diaconescu va avea convorbiri cu omologul rus, Serghei Lavrov, pe subiecte de interes comun în planul relaţiilor bilaterale, regionale şi internaţionale. Acesta este primul contact între miniştrii afacerilor externe român şi rus după preluarea mandatului de către ministrul Cristian Diaconescu, precizează MAE. 

"Pe agenda discuţiilor sunt  chestiuni care ţin de dezvoltarea relaţiilor bilaterale, evoluţiilor în regiune şi problematica de securitate", a declarat Cristian Diaconescu, citat de comunicatul MAE.

Şeful diplomaţiei ruse a fost luni şi marţi la Chişinău, unde, în plină campanie electorală, a sugerat că formatul trilateral al negocierilor pentru Transnistria (R.Moldova - Transnistria - Rusia) ar fi mai pragmatic decât cel în format lărgit, cu participarea comunităţii internaţionale.

În plus, şeful diplomaţiei române va susţine şi un discurs pe tema Romanian-Russian Relations after the 2007 EU Enlargement (Relaţiile româno-ruse după extinderea UE din 2007) la Academia Diplomatică a Ministerului rus al Afacerilor Externe.