MENIU

Cristian Diaconescu va da curs cererii venite din partea premierului în cazul Tiberiu Dinu şi îl va chema în ţară

Foto: www.mae.ro

Ministrul Cristian Diaconescu va da curs cererii venite de la premierul Emil Boc şi-l va chema în ţară pe consulul României la Milano, Tiberiu Dinu, pentru a oferi explicaţii în legătură cu elemente care îl vizează în cadrul anchetei de la DGIPI, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al MAE.


"Ministrul de externe va da curs cererii premierului, întrucât aceasta este procedura standard. Consulul Tiberiu Dinu va fi chemat în ţară pentru a oferi clarficările cerute de Executiv", a spus Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al MAE.

Conform statului diplomatic, dacă Tiberiu Dinu va fi pus sub urmărire penală, acesta va fi suspendat automat din funcţie. Ancheta trebuie făcută, însă, de autorităţile competente, şi nu de MAE.

Şi ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, că ministerul nu face nicio anchetă cu privire la situaţia consulului României la Milan şi că DNA nu a solicitat ministerului informaţii.

Premierul Emil Boc i-a solicitat vineri ministrului de externe, Cristian Diaconescu, să-l convoace luni, 30 martie, la o întâlnire la Palatul Victoria, pe consulul României la Milano, Tiberiu Dinu, pentru a clarifica situaţia privind desfăşurătorul telefonic invocat în cadrul anchetei de la DGIPI .

"Motivul solicitării este legat de clarificarea situaţiei cu privire la listingul telefonic invocat în cadrul anchetei aflate în curs de desfăşurare la DGIPI", se arată în comunicatul remis vineri de Executiv.

Fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, ar fi pus la dispoziţia lui Tiberiu Dinu, consulul la Milano, la solicitarea acestuia, lista detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic şi a făcut demersuri pentru identificarea titularului sau utilizatorului unui alt post telefonic care trimitea mesaje de ameninţare unui membru al familiei, respectiv ministrului sănătăţii, cumnatul lui Dinu. Prin obţinerea acestor informaţii se urmărea să fie înlăturat unul dintre angajaţii consulatului, susţine DNA. În schimb, arată procurorii, Şerban ar fi beneficiat de sprijinul lui Dinu pentru a fi numit adjunct la DGIPI.

DNA îi ancheteză pe fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, şi pe omului de afaceri Gabriel Popoviciu pentru abuz în serviciu şi, respectiv, trafic de influenţă. Potrivit actelor de la dosar, din conţinutul convorbirilor telefonice şi al celor purtate în mediul ambiental între fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, Petru Pitcovici de la DGA, omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi Ion Motoc, ofiţer de poliţie judiciară de la DNA, a rezultat  intenţia lor de a-l recompensa material pe Ion Motoc, urmând ca acesta să determine, prin activitatea sa, emiterea unei soluţii favorabile în dosarul lui Popoviciu privind terenurile din Băneasa.