MENIU

Cristian Diaconescu pledează pentru menţinerea investiţiilor franceze în sectorul auto din România

Foto: bloombiz.ro

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a pledat luni la Paris pentru menţinerea investiţiilor franceze din România, în contextul în care constructorul auto Dacia face parte din grupul Renault, relatează AFP.

"Dorim menţinerea în România a marilor investiţii franceze, care sunt foarte importante, şi vrem ca cele două părţi să evite protecţionismul", a declarat Diaconescu, după terminarea discuţiilor cu omologul său Bernard Kouchner.

Diaconescu a pledat pentru "formule economice şi comerciale care să ne ajute să depăşim criza", care să fie "favorabile principalilor investitori şi companiilor celor două ţări". De asemenea, şi-a exprimat dorinţa ca în faţa crizei economice "România şi Franţa să-şi poată coordona eforturile".

"Nu ne reproşăm că am fi închişi spre noi, din contră, dar avem dificultăţi care nu sunt aceleaşi" în Franţa şi în România, a spus Kouchner.

Parisul a iritat Comisia Europeană şi unii dintre partenerii săi europeni, cum ar fi Cehia, anunţând împrumuturi de şase miliarde de euro cu dobânzi preferenţiale celor doi constructori naţionali - Renault şi PSA Peugeot Citroen - în schimbul angajamentului de menţinere a producţiei în Franţa.

Franţa este al treilea investitor străin ca importanţă în România, cu 11% din total, potrivit Ministerului francez de Externe.