MENIU

Cristian Diaconescu: Introducerea vizelor este o acţiune nesăbuită a Republicii Moldova

Foto: blogspot.com
C. Diaconescu: Facem un apel insistent către autorităţile din R. Moldova de a permite personalului de la Consulatul României să intre în legătură cu cetăţenii români pentru a le acorda asistenţă

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat, joi, că introducerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români care vor să meargă în Republica Moldova este o măsură discriminatorie. Totodată, MAE consideră această decizie a Moldovei ca fiind o acţiune nesăbuită.

Diaconescu a declarat că stabilirea, fără niciun fel de fundament juridic a criteriului cetăţeniei române privind obligativitatea introducerii vizelor reprezintă o problemă. "Potrivit acordului dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană, măsura poate fi introdusă numai pentru categorii de vizitatori, în orice caz, nu pe criteriul naţionalităţii sau al cetăţeniei", a spus Diaconescu.

"Măsura a fost luată cu încălcarea prevederilor acordului dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană privind facilitarea vizelor şi readmisia, care stipulează necesitatea notificării la Bruxelles, cu 48 de ore înainte de luarea unei astfel de măsuri. Până la această oră, notificarea nu a fost făcută", a precizat ministrul de Externe. 

Ministrul a anunţat că deja au fost sesizate organismele europene în legătură cu problema vizelor. "Am sesizat deja Comisia Europeană şi partenerii europeni în legătură cu această problemă", a spus Diaconescu.

În ceea ce priveşte măsurile luate împotriva cetăţenilor români, Diaconescu a anunţat că, începând de miercuri, autorităţile de la Chişinău au demarat o operaţiune metodică de identificare a persoanelor care au participat la manifestările din 7 şi 8 aprilie.

Potrivit declaraţiilor publice ale procurorului general al Republicii, printre cele 200 de persoane reţinute există şi cetăţeni străini.

"Am făcut o notificare şi facem un apel insistent şi ferm către autorităţile din Republica Moldova de a ne preciza oficial numărul cetăţenilor români reţinuţi şi de a permite personalului de la Consulatul României să intre în legătură cu aceştia pentru a le acorda asistenţă", a spus Cristian Diaconescu.

Totodată, având în vedere evoluţiile din ultimele zile din Republica Moldova, MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în această ţară.

Totuşi, ministrul a precizat că MAE va promova apropierea Republicii Moldova de UE.

 

Citeşte şi:

"Vizele pentru cetăţenii români care merg în Republica Moldova au fost introduse de astăzi" 

"Cristian Diaconescu s-a întâlnit astăzi la MAE cu ambasadorii din statele UE şi NATO"