MENIU

Cristian Diaconescu către Franco Frattini: Infracţionalitatea nu are cetăţenie

Foto: NewsIn

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, aflat în vizită în Spania, a vorbit la telefon miercuri cu omologul său italian, Franco Frattini, atrăgându-i atenţia că nu trebuie incriminată o comunitate întreagă pentru faptele unui unui număr restrâns de cetăţeni.

În cadrul convorbirii, ministrul român şi-a exprimat preocuparea în legătură cu incidentul din Guidonia şi cu efectele acestuia asupra comunităţii româneşti, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe. 

"Regretăm ceea ce s-a întâmplat la Guidonia şi suntem preocupaţi ca această situaţie să nu afecteze întreaga comunitate românească din Italia.Vom continua dialogul şi cooperarea dintre România şi Italia pentru ca situaţia să nu ducă la evoluţii nedorite pentru ambele state", a spus Cristian Diaconescu.

Totodată, ministrul român a subliniat faptul că "infracţionalitatea nu are cetăţenie, iar un popor nu poate fi incriminat pentru actele unui număr restrâns de cetăţeni care nu respectă legea şi au un comportament necivilizat".

Diaconescu l-a asigurat pe Frattini că România va continua să colaboreze îndeaproape cu Italia pentru a acorda sprijin în vederea combaterii infracţionalităţii, aceasta afectându-i şi pe cetăţenii italieni şi pe cei români.

Franco Frattini a lansat o serie de critici ca reacţie la cazul unor cetăţeni de origine română, reţinuţi după comiterea unui viol în apropiere de Roma, la Guidonia. Mai mult, Frattini i-ar fi propus ministrului român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, ca  infractorii români din Peninsulă să-şi execute pedepsele în ţările de origine. Predoiu a respins propunerea ministrului italian, potrivit Radio France Internaţional (RFI), citat de Rador.

"Noi avem un acord de asistenţă juridică bilaterală. Am discutat despre el la ultima vizită pe care am făcut-o în Italia, şi ambele părţi au ajuns la concluzia că oferă suficiente norme juridice de cooperare bilaterală şi nu văd nici un motiv pentru care această legislaţie să fie modificată", a declarat Predoiu. Potrivit acordului bilateral dintre România şi Italia, există anumite cazuri şi condiţii în care infractorii pot fi expulzaţi, însă decizia nu poate fi aplicată tuturor suspecţilor reţinuţi în Peninsulă.

La începutul acestei săptămâni au fost arestaţi în Italia şase români acuzaţi că ar fi violat o tânără în vârstă de 21 de ani şi l-ar fi agresat pe logodnicul acesteia, în vârstă de 24 de ani, la Guidonia, în apropiere de Roma. Niciunul dintre cei şase suspecţi nu are antecedente penale: patru dintre ei sunt acuzaţi pentru violenţă sexuală şi jaf cu circumstanţe agravante, iar ceilalţi doi de complicitate, pentru că nu au furnizat poliţiei informaţii despre primii, pe care i-au găzduit după viol.