MENIU

Cristian Diaconescu: Acordăm asistenţă 24 de ore din 24 românilor din Gaza

Foto: NewsIn
Cristian Diaconescu: Facem demersuri pentru deschiderea punctului de frontieră de la Rafah
Bombardamentele continuă în Fâşia Gaza

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a făcut un apel la calm şi a precizat că au fost adoptate măsurile de sprijinire a românilor care doresc să părăsească Fâşia Gaza.

"În acest moment suntem concentraţi astfel încât activitatea de asistenţă să fie acoperită 24/24. Ne vom strădui să vă informăm în timp real, cât se poate de transparent, în legătură cu dezvoltările din regiune", a declarat ministrul de Externe.

"Am adoptat toate măsurile necesare pentru sprijinirea românilor care doresc să părăsească zona de conflict. Cooperarea autorităţilor israeliene este asigurată", a spus Diaconescu.

El a adăugat că sunt efectuate demersurile necesare pentru a găsi împreună cu autorităţile egiptene o soluţie pentru deblocarea punctului de frontieră de la Rafah. Tranzitul prin punctul egiptean nu poate fi deschis momentan, a explicat Cristian Diaconescu.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în Fâşia Gaza să contacteze Ambasadele României la Tel Aviv şi la Cairo pentru a demara formalităţile de ieşire din teritoriu. 

Cetăţenii palestinieni care sunt căsătoriţi cu cetăţeni români vor transmite cererile de evacuare prin poştă sau fax, iar ambasada României va asigura eliberarea vizelor.

În cazul în care alţi cetăţeni români vor solicita sprijinul autorităţilor române pentru părăsirea Fâşiei Gaza prin Israel, MAE, prin misiunile diplomatice din zonă, va acorda întreaga asistenţă necesară. Aceasta constă în obţinerea aprobărilor autorităţilor israeliene, eliberarea documentelor de călătorie dacă este cazul şi asigurarea tranzitului teritoriului israelian până în Iordania.

Sute de străini au părăsit Fâşia Gaza încă de la primele ore ale dimineţii, după ce Israelul a deschis punctul de trecere de la Erez special în acest scop. În marea majoritate a cazurilor este vorba despre femei căsătorite cu palestinieni şi de copiii lor.

În ultima săptămînă terminalul de la Erez a fost închis complet, ca toate punctele de trecere dinspre Fâşia Gaza. Singurele excepţii au fost câteva cazuri grave de răniţi civili palestinieni, care au primit îngrijire medicală în statul evreu.

Fâşia Gaza continuă să fie bombardată din aer şi de pe mare, iar bilanţul victimelor a depăşit 420 de morţi, inclusiv unul dintre cei mai radicali lideri ai Hamas, ucis vineri dimineaţă de bombardamente în moscheea din Jabalyia.

Mişcarea Hamas a cerut tuturor palestinienilor să protesteze vineri într-o "Zi a Mâniei" faţă de acţiunile statului evreu în Gaza. Răspunsul guvernului israelian a fost prompt: Cisiordania a fost şi ea închisă complet de teama atentatelor sinucigaşe, iar în Ierusalim numărul patrulelor a fost dublat.