MENIU

Crin Antonescu: Sunt un vechi şi definitiv monarhist

foto: NewsIn

Liberalul Crin Antonescu s-a declarat a fi un monarhist, dar, în actualul context politic, un susţinător al republicii parlamentare. Asta în condiţiile în care, la începutul săptămânii, liderul PNL a spus că intenţionează să candideze la preşedinţie dacă obţine susţinerea partidului.

Antonescu a susţinut în cadrul dezbaterii "Forma şi reforma între politică, Constituţie şi administraţie" că este nevoie de o nouă constituţie, nu doar de o modificare a celei actuale. 

"Există pericolul să personalizăm dezbaterea despre modificarea Constituţiei, dar e limpede cine, cum şi de ce a precipitat temerile, neliniştile sau doar preocupările noastre pentru imperfecţiunile actualului sistem constituţional. Nu noi am personalizat chestiunile. Noi, liberalii, refuzăm o discuţie conjuncturală pe un asemenea subiect. Mai exact, nu acceptăm să facem o constituţie mai mult sau mai puţin convenabilă actualului preşedinte sau viitorilor preşedinţi", a declarat Crin Antonescu care s-a arătat amuzat de contrazicerile republicanilor.

"Este nevoie de o Constituţie nouă, nu de modificarea actualei legi fundamentale. Acest lucru presupune o dezbatere largă, desprinsă de conjunctural. Aceasta trebuie gândită astfel încât să nu mai fie schimbată la venirea unui nou preşedinte. PNL susţine ideea unui bicameralism asimetric, adică să avem două camere ale Parlamentului cu atribuţii diferite şi să asigure completarea şi întârirea unui sistem de separaţie a puterilor ", a spus Antonescu, respingând ideea unui parlament unicameral doar pe motiv că s-ar cheltui mai puţini bani.

Dacă vineri Crin Antonescu s-a declarat monarhist, la începutul săptămânii a spus că ar vrea să candideze la preşedinţia României. "Dacă nu se va găsi cineva mai bun, atunci nu mă voi da în lături de la o candidatură la preşedinţia României", a declarat vicepreşedintele PNL Crin Antonescu într-un interviu pentru Evenimentul zilei. Antonescu a precizat atunci că nu exclude nici posibilitatea de a candida la şefia PNL, partid despre care crede că are o problemă de identitate.