MENIU

Crin Antonescu anunţă că va deschide conturi pentru a strânge bani de campanie în mod transparent

Foto: NewsIn

Preşedintele PNL Crin Antonescu a postat joi primele mesaje pe blogul personal, anunţând că va deschide conturi pentru a primi sprijin financiar transparent de la toţi cei care doresc să-i susţină campania electorală.

"Voi propune o campanie total diferită, axată pe sinceritate şi simplitate. Voi deschide conturi în care cei care vor să mă sprijine, să doneze transparent bani. Voi face publice costurile reale ale activităţilor mele electorale. Îi voi lăsa pe cei care vor să mă susţină să îmi facă materiale de promovare, cu condiţia de a publica toate costurile. Voi aplica regulile occidentale de transparenţă în legătură cu campania mea, chiar dacă legea nu mă obliga la asta. De ce? Pentru că eu nu vreau să ajung preşedinte prin manipulare şi fraudă. Nu cred că lumea mă va vota pentru ce scriu în pliante şi afişe. Lumea mă va vota dacă va crede modelul pe care îl propun. Şi mă va vota dacă soluţiile mele sunt convingătoare", se adresează Antonescu celor care vizitează blogul său.

În viziunea liderului PNL, campania, aşa cum se desfăşoară în Romania, "este mincinoasă". "Dă iluzia că oamenii politici muncesc atunci când merg la serbări populare sau când tund oi, mimează smerenia şi religiozitatea, îşi pun straie populare, chiar dacă arată ridicol uneori. De jumătate de an încoace, Traian Băsescu nu ratează niciun hram, nicio sărbătoare religioasă, nicio mare adunare populară. Mircea Geoană asemenea. Că este vorba de evenimente tradiţionale, chiar dacă suntem în an de criză şi comunităţile sunt sărace, politicienii ar face orice pentru ceea ce ei cred că reprezintă momente în care adună voturi", îşi justifică Antonescu afirmaţiile despre cum este mincinoasă campania politică în România.

În contrapartidă, preşedintele liberal anunţă că vrea să facă un alt fel de campanie, declarând "sincer" că s-ar simţi "agresat", ca simplu cetăţean, dacă "mergând să asculte muzică la Festivalul de la Mamaia", ar trebui să-l "cumpere la pachet" şi pe Mircea Geoană.

"Eu propun să renunţăm, din acest an, la acest stil de a face campanie. Nu sunt preocupat de elementele de formă ale campaniei. Nu mă interesează cravata, pozele sau participarea la bâlciuri. Nu vreau să inventez metode prin care să dau iluzia oamenilor că am făcut o campanie electorală ieftină. Nu vreau să minţim oamenii că putem să conducem această ţară într-o direcţie bună fără să-i implicăm decât în ziua votului. Nu vreau sondaje falsificate pentru a-i manipula pe finanţatori. Nu vreau lovituri sub centură pentru ca să-l fac să sufere pe adversarul meu", a precizat Antonescu.