MENIU

COTIDIANUL: Mihai Necolaiciuc se află de doi ani în Florida, SUA, iar autorităţile de la Washington refuză să-l extrădeze

FOTO: ziarultricolorul.ro
În aprilie 2007 Interpol România a aflat despre Necolaiciuc că se află pe teritoriul Statelor Unite, mai precis în Florida

Mihai Necolaiciuc, fostul director CFR SA, acuzat de un tun de 85 milioane de dolari în contul Companiei, a fost localizat în statul Florida din Statele Unite. Ziariştii de la Cotidianul i-au găsit chiar şi apartamentul în care locuieşte. Însă, deşi există un acord româno-american privind extrădările, autorităţile de la Washington refuză să-l trimită în ţară pe Necolaiciuc.

Interpol România are informaţia certă potrivit căreia Mihai Necolaiciuc a părăsit Austria pe 8 februarie 2007 cu destinaţia SUA, după ce a primit de la Ambasada SUA de la Viena o viză turistică pe şase luni.

Conform unor surse din Interpol România, pe 2 mai 2007, Necolaiciuc deţinea două locuinţe în SUA, mai precis în Florida, una în Palm Beach şi cealaltă în Boca Roton, zone recunoscute ca fiind exclusiviste.

În ciuda numeroaselor solicitări din partea Interpol România prin care li s-a cerut colegilor americani să-l identifice, să-l aresteze şi apoi să-l extrădeze pe Necolaiciuc, partea americană a refuzat orice dialog.

Interpol România a cerut date de la Interpol Washington privind prezenţa lui Mihai Necolaiciuc în SUA de trei ori, ultima dată pe 13 mai, dar nu a primit niciun răspuns.

Potrivit oficialilor din Poliţie, pe 24 octombrie 2005, s-a dispus măsura urmăririi internaţionale a lui Necolaiciuc, acuzat devalizarea CFR cu zeci de milioane de euro, iar România a transmis informaţia Interpolurilor din întreaga lume.

Prejudiciul pe care procurorii au reuşit să îl probeze în cazul lui Necolaiciuc se ridică la zeci de milioane de dolari. În 2007, Radu Berceanu, şi atunci ministru al Transporturilor, declara însă că paguba provocată de fostul şef al CFR SA este de peste un miliard de euro. Nu s-au găsit însă probe certe pentru această sumă.

Afacerile lui Necolaiciuc au reprezentat în mare parte achiziţii făcute de CFR la preţuri supraevaluate. Astfel, s-au cumpărat pilote la 12.000 lei bucata, lumânări la 500 de lei sau oglinzi ceare costau 4800 de lei.
 

Citeşte mai mult

Mai multe articole despre:
SUA CFR Viena Mihai Necolaiciuc Palm Beach