MENIU

Cotidianul Haaretz: "Este scandalul ovulelor din România un caz de antisemitism?"

Foto: haaretz.com

Cotidianul israelian Haaretz se întreabă dacă scandalul traficului cu ovule din România este un caz de antisemitism, publicând o opinie critică faţă de comparaţia clinicii Sabyc cu Auschwitz, dar şi opinii ale unor evrei din România.

Comparându-i pe medicii israelieni de la clinica Sabyc cu naziştii, Colegiului Medicilor din România riscă inutil să dea naştere unor atitudini rasiste, a declarat şeful Asociaţiei Mondiale a Medicilor Yoram Blachar, citat de Haaretz.

Blachar, un israelian care conduce asociaţia mondială ce supraveghează respectarea eticii mondiale, a reacţionat la declaraţii publice ale profesorului Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, care spusese marţi că medicii de la Sabyc pot fi comparaţi cu personalul medical de la Auschwitz. El se referea la arestarea a doi medici israelieni acuzaţi de trafic cu ovule. Medicii israelieni "au cumpărat părţi din trupul unor oameni săraci şi vulnerabili, fără a-i informa asupra riscurilor şi că fac parte dintr-o cercetare".

Blachar a spus că, şi în cazul în care s-ar dovedi că cei doi medici sunt vinovaţi de trafic de ovule, ei tot ar fi "la distanţă de ani lumină" de ceea ce se făcea la Auschwitz.

Pe de altă parte, scrie Haaretz, evreii români şi israelienii care lucrează în ţară au spus că raidul poliţiei şi consecinţele sale reflectă mai degrabă rivalitatea, posibil chiar din partea altor israelieni, decât antisemitismul sau xenofobia.

Rabinul şef din ţară, Naftali Deutsch, a sublinat că la Bucureşti mai sunt alte câteva clinici israeliene care recoltează ovule şi că poliţia "nu le deranjează" pe niciuna. "În mod clar, a fost vorba despre o dispută între rivali, altfel, întreaga poveste nu ar fi avut loc", a spus Deutsch.

Preşedintele comunităţii evreieşti din România, doctorul Aurel Vainer, a explicat că cei doi medici arestaţi fuseseră văzuţi conducând maşini scumpe. "Aceasta şi alte semne de bogăţie au dat naştere la invidie, oamenii reacţionează negativ. Poate şi faptul că sunt străini a atras atenţia asupra lor, dar nu văd nicio legătură cu faptul că sunt evrei. Şi românii bogaţi se confruntă uneori cu ostilitate. Este natura umană", a explicat acesta.
Mai multe articole despre:
evrei clinică ovule antisemitism ovocite clinica Sabyc