MENIU

Costul banilor s-a întors în urmă cu un an. Cererea de credite, la minimul ultimilor 4 ani

Foto: banknews.ro

Costul banilor pentru firme s-a întors la nivelul din urmă cu un an, iar singurele probleme rămân reticenţa băncilor în a acorda credite, dar şi cererea redusă din partea companiilor, potrivit datelor Băncii Centrale Europene şi ultimelor statistici realizate de BNR.

În august, băncile româneşti percepeau, în medie, o dobândă de 16,19% pe an pentru un împrumut în lei de până într-un milion de euro destinat firmelor, cu maturitatea mai mică de 12 luni. Astfel, dobânda este cu 0,8 puncte procentuale peste cea din august 2008, când băncile cereau 15,39% pe an. Faţă de începutul lui 2008 însă, dobânda este cu 3,6 puncte procentuale mai mare.

Băncile româneşti au început să reducă puternic dobânda la creditele pentru companii din martie-aprilie 2009, după ce şi BNR a dat primul semnal al ieftinirii monedei naţionale, în februarie. Şi la împrumuturile în euro, datele Băncii Naţionale a României arată că dobânda percepută companiilor a scăzut în această vară, pe media sistemului bancar, chiar sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2008. Citeşte mai mult în Business Standard

Mai multe articole despre:
credite BCE standard.money.ro