MENIU

Corupţia politică a dus în Spania la deturnarea a peste patru miliarde de euro, potrivit presei

Foto: www.zoll.de

Corupţia politică din Spania, legată mai ales de afacerile imobiliare, a provocat în ultimii zece ani deturnarea a circa 4,12 miliarde de euro, potrivit El Mundo.

Cotidianul îşi bazează estimarea pe aproape 30 de proceduri şi anchete lansate în ultimii zece ani de justiţie, mai ales faimoasa afacere Malaya de corupţie urbanistică în Marbella, sudul Spaniei (2,4 miliarde de euro deturnaţi).

El Mundo aminteşte cele mai recente afaceri în curs în Baleare (62 milioane), în Santa Coloma (45 milioane) sau afacerea Gurtel (45 milioane) de deturnare de fonduri de către societăţi cu legături cu PP, de dreapta, de opoziţie.

Potrivit cotidianului, un sondaj recent arată că 89% dintre spanioli cred că există corupţie în localitatea în care trăiesc.

El cere măsuri mai ales pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva celor corupţi şi reformarea legilor electorale şi a celei privitoare la finanţarea partidelor din Spania.

Potrivit El Mundo, Spania a căzut de pe locul 25 pe locul 28 între 2005 şi 2008 în clasamentul Transparency International privitor la indicele de corupţie.