MENIU

CORTINA DE FIER, după 20 de ani - Cuvântul care a dărâmat Zidul Berlinului: IMEDIAT

Foto: AP

A fost suficientă o neînţelegere şi câteva cuvinte spuse fără prea multă reflecţie, pentru ca în seara de 9 noiembrie 1989, Zidul Germaniei să cadă, scrie AP.

Günter Schabowski, purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist Unit (SED) din RDG, a anuţat într-o conferinţă de presă  în seara zilei de 9 noiembrie, puţin după ora 19, deschiderea frontierei cu Germania Federală. Cetăţenii est-germani puteau vizita ţara vecină, după obţinerea unei vize.

Anunţul a fost făcut cu intenţia de a detesiona situaţia din RDG. După deschidere frontierei ungureşti în primăvară, mai mult de 200.000 de est-germani părăsiseră ţara, manifestaţiile şi protestele se înmulţeau, deci Guvernul a hotărât să acorde câteva vize.

După citirea comunicatului, un ziarist l-a întrebat pe Schawobski când o să intre în vigoare decizia. Purtătorul de cuvânt şi-a răsfoit hârtiile şi a spus confuz: \"Cred că... imediat, fără întârziere\". Întrebat dacă acest lucru este valabil şi pentru frontiera berlineză, ministrul a spus \"Da, desigur, desigur!\".

Pe moment, Günter Schabowski nu şi-a dat seama ce a spus şi s-a dus, liniştit, acasă. Totuşi, cuvântul \"imediat\" a avut efectul unei bombe în RDG şi s-a răspâdit cu viteza luminii, din om în om. Cuvântul a fost interpretat de berlinezi ca o poartă deschisă spre libertate.

La ora 21, mii de oameni erau lângă Zid, ca să treacă în vest. Grănicierii nu primiseră nicio instrucţiune, nu erau avizaţi că trebuie să lase pe cineva să iasă, iar în comunicat se spunea că este nevoie de o viză în prealabil, erau confuzi. Sub presiunea maselor, ei au renunţat la arme şi au ridicat ei înşişi barierele.

Preşedintele german din acea perioadă, Egon Krenz, susţine şi acum că proiectul votat de Comitetul Politic prevedea să lase să iasă primii oameni abia a doua zi dimineaţă. În cursul nopţii, frontiera ar fi fost organizată, astfel încât oamenii să aştepte aliniaţi frumos obţinerea vizei. El a spus că vroia să calmeze astfel situaţia politică şi a insistat asupra faptului că i-a spus lui Schabowski să nu facă nimic public înainte de dimineaţa zilei de 10 noiembrie.

\"Acţionam sub presiunea evenimentelor. Sunt fericit că nu s-a vărsat sânge\", a declarat ulterior Schabowski, dar a dezmiţit faptul că preşedintele i-a cerut să nu difuzeze informaţia timp de câteva ore: \"Cred că Krenz nu vrea să admită, nici în ziua de azi că a greşit\".

Mai multe articole despre:
Zidul Berlinului