MENIU

Corpul românului împuşcat în Bolivia va fi transportat la Budapesta, anunţă MAE

Foto: RTV

MAE a informat luni că procedura transportului corpului persoanei decedate în Bolivia, în urma unei intervenţii în forţă a poliţiei locale, este finalizată, acesta urmând să ajungă, potrivit dorinţei familiei, la Budapesta, în câteva zile, după soluţionarea aspectelor de natură financiară.

Un diplomat român de rang înalt a fost trimis în Bolivia încă de joi, 23 aprilie, pentru a acorda asistenţa consulară după incidentul petrecut la Santa Cruz, în urma căruia a decedat un cetăţean român, iar un altul a fost reţinut, se arată într-un comunicat MAE. 

"Pe de altă parte, E. T. (Elód Tóásó - n.r.), persoană cu dublă cetăţenie, română şi ungară aflată în prezent în arest, în acelaşi caz, a declinat oferta concretă de asistenţă consulară care i-a fost făcută de diplomatul român, afirmând, inclusiv în scris, că doreşte să beneficieze de asistenţă consulară numai din partea Ungariei; aceasta în ciuda faptului că primul interlocutor diplomatic pe care E.T. l-a avut în penitenciar a fost diplomatul român", mai informează MAE.

În privinţa circumstanţelor în care a avut loc incidentul, există o anchetă pe rol declanşată de către Ministerul de Interne şi Ministerul Public din Bolivia.

În condiţiile absenţei unei notificări oficiale cu privire la incident, Ministerul român de Externe a cerut clarificări autorităţilor boliviene şi a exprimat îngrijorarea şi preocuparea profundă a României faţă de acţiunile în forţă ale autorităţilor locale, care au condus la pierderi de vieţi omeneşti.

Elemente noi cu privire la acest caz vor fi comunicate pe măsură ce vor fi confirmate oficial de către autorităţi, a asigurat MAE.

Potrivit săptămânalului The Sunday Times, Tibor Revesz, un bărbat care ar fi lucrat la o firmă de securitate împreună cu irlandezul omorât în operaţiunea din Bolivia, a postat un apel pe blogul său pentru donaţii pentru a repatria cadavrul lui Magyarosi Arpad. Operaţiunea, spune Revesz, ar costa 15.000 de euro. El a spus, de asemenea, că este nevoie de bani pentru a plăti costurile juridice ale lui Toazo.

Ambasadorul ungar la La Paz a declarat că Elód Tóásó, care are dublă cetăţenie, ungară şi română, şi care a fost arestat pentru că ar fi încercat să îl asasineze pe preşedintele bolivian, a fost bătut în detenţie, a relatat cotidianul Irish Times. Tóasó, în vârstă de 29 de ani, născut în Transilvania, a fost reţinut de poliţie împreună cu Mario Tadici, un bolivian de origine croată, în 16 aprilie, la hotelul Las American din Santa Cruz. În cursul operaţiunii românul Árpád Magyarosi, un irlandez şi un cetăţean ungaro-bolivian au fost ucişi.

Guvernul bolivian susţine că cei cinci făceau parte dintr-o celulă teroristă ce are legături cu separatiştii extremişti şi plănuiau asasinarea preşedintelui Evo Morales. Opoziţia a acuzat poliţia de execuţii sumare şi că foloseşte acest caz pentru a încerca să o lege de terorişti.