MENIU

Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin sunt doar primii pe lista arestărilor din lumea fotbalului românesc?, se întreabă presa de astăzi

Foto: mediapres.ro

Arbitrii Corpodean şi Lică, pe lista lui Penescu

Omul de afaceri Cornel Penescu, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi alte două persoane au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, dar cercetările procurorilor DNA merg mult mai adânc în culisele fotbalului românesc. Conform unor surse judiciare, citate de Cotidianul, în zilele următoare vor urma şi alte audieri, fiind suspectaţi de corupţie şi vicepreşedintele CCA, Marcel Lică, observator la unele meciuri ale echipei patronate de Cornel Penescu, şi arbitrul Sorin Corpodean, bănuit că ar fi încasat, în două tranşe, 15.000 de dolari pentru a ajuta FC Argeş să câştige meciul de la Vaslui (1-0, gol Tameş din penalty). „Justiţia să-şi facă treaba, no comment!, mă scuzaţi, am meci de cupă”, au fost singurele cuvinte ale patronului FC Vaslui, Adrian Porumboiu, în timp ce Marcel Lică nu a putut fi contactat.

Urmează „marii rechini”?

Procurorul Vasiliu, cel care a instrumentat în 1981 procesul a 28 de arbitri şi conducători, povesteşte detalii care seamănă izbitor cu practicile din zilele noastre. După încătuşarea lui Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin, se anunţă un val de arestări pentru perioada următoare în fotbalul românesc. Penescu este considerat un „peşte” mic în comparaţie cu „rechinii” care fac legea în Liga I. Unul dintre aceştia este dinamovistul Cristi Borcea, care stă ascuns în această perioadă şi care, contactat telefonic de Evenimentul Zilei, a declarat că nu doreşte să facă niciun comentariu despre buclucul în care a intrat Penescu. Şi Dumitru Dragomir, conducătorul LPF, lipseşte din peisajul acestor zile. Ambii sunt de mai multă vreme în colimatorul procurorilor. Conform lui Constantin Iacov (fost patron la FC Naţional), Gheorghe Chivorchian, preşedinte la FC Timişoara, ar fi următorul care va da socoteală în faţa procuro rilor DNA. Printre cei care ar putea fi vizaţi de procurori se mai află şi fostul impresar Ioan „Giovanni” Becali.

Pariuri în Asia pe corupţia din Liga I

Scandalul de coruptie în care patronul echipei FC Argeş, miliardarul Cornel Penescu, a fost arestat s-a lăsat cu o premieră: primul reprezentant al arbitrilor arestat pentru şpagă şi măsluirea unor meciuri din Liga I, despre care toată lumea spune că este „blătuită", dar din care nu a căzut până acum niciun responsabil. Gheorghe Constantin, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost arestat pentru 29 de zile, alături de Cornel Penescu. În acelaşi timp, pariurile unor grei ai fotbalului pe meciuri aranjate ar fi în atenţia procurorilor. Informaţia a fost confirmată şi de Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal. Mai multe personaje din fotbalul românesc ar profita de pe urma meciurilor aranjate, jucând sume mari la casele de pariuri. Acest lucru nu se poate întâmpla însă la casele de pariuri din Europa, ci doar în Asia, spun specialiştii consultaţi de România Liberă. Europenii şi-au luat de mult măsuri de siguranţă împotriva meciurilor măsluite din campionate precum cel românesc. În timp ce în Europa, pe un meci din Liga I, poţi paria maximum câteva sute de euro, în Asia sumele pot ajunge de ordinul milioanelor de dolari. Anul trecut, în Singapore, un meci dintre Vaslui şi Timişoara a fost blocat de la pariere, după ce pe înfrângerea echipei bănăţene ar fi curs milioane de dolari.

Iartă-l, Doamne, că se crede Iisus!

Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea formulată de Gigi Becali, de revocare a arestării preventive. Hotărârea este definitivă, precizează Adevărul. Avocaţii lui Gigi Becali, acuzat de instigare la lipsire de libertate, au cerut eliberarea latifundiarului pe motiv că acesta este „candidat eligibil" pe listele PRM. Avocatul Mariana Ştefan, angajată de Corneliu Vadim Tudor să reprezinte interesele patronului Stelei, susţine că acestuia i-ar fi încălcat dreptul de a fi ales în Parlamentul European, prevăzut de art. 38 din Constituţie, întrucât, din arest, latifundiarului îi e imposibil să îşi facă campanie. Gigi Becali a susţinut în faţa judecătorilor că situaţia lui seamănă cu „cea a lui Isus, când a fost răstignit", afirmând şi că „Barabas liber, Hristos pe cruce!". El le-a transmis magistraţilor: „Să judecaţi cu curaj acest caz!". Patronul Stelei a declarat că, fiind în săptămâna patimilor, el îi iartă „pe toţi. Fiecare va răspunde undeva pentru tot ce mi s-a întâmplat, eu îi iert, fie că sunt judecători, procurori sau hoţi, eu îi iert".

Băsescu îl ameninţă pe Voronin cu justiţia internaţională pentru atrocităţile de la Chişinău

„Nu putem să tăcem la infinit“, şi-a început speechul preşedintele Băsescu în faţa parlamentarilor, care se răsfiraseră prin băncile din Camera Deputaţilor ca să pară mai mulţi. Şeful statului nu a rostit numele lui Voronin sau al Partidului Comuniştilor, dar a vrut să comunice mesajele pe trei direcţii clare: alegătorului român - „Sunt voci care spun că România ar trebui să uite de Republica Moldova. Acestora le recomand să-i întrebe pe români: cum este privit cel care îşi lasă fraţii la greu?“; cancelariilor occidentale - „Ca stat european, avem responsabilitatea de a face cunoscut atât aliaţilor noştri, cât şi celorlalte state ale lumii, ce se întâmplă dincolo de Prut“; şi „tinerei generaţii de peste Prut“- „Am cerut Guvernului să adopte, în regim de urgenţă, modificarea legii cetăţeniei astfel încât să putem facilita şi urgenta procesul“. În plus, Băsescu a răspuns acuzaţiilor lui Vladimir Voronin, care spunea că Bucureştiul a orchestrat protestele: „Evenimentele de la Chişinău, unde autorităţile au permis, repet, au permis accesul manifestanţilor în sediile principalelor instituţii ale statului... au servit exclusiv celor care, de fapt, le-au provocat ... adică acelora care deţin acum puterea“.  Şeful statului a ameninţat Moldova că o va duce în instanţele penale internaţionale dacă sunt „victime“ cetăţeni români, relatează Gândul.

ONU a găsit un Guantanamo în Basarabia

Consilierul pentru Drepturile Omului al ONU în Republica Moldova, Edwin Berry, a declarat ieri, în cadrul unui scurt interviu acordat Ziua, că a rămas şocat de tratamentul pe care politiştii moldoveni îl aplică tinerilor reţinuţi. Berry a semnalat faptul că. pe timpul detenţiei, tinerii au fost bătuţi constant, pedepsiţi şi privaţi de apă şi hrană. „Detinuţii ne-au povestit că au fost pedepsiţi, bătuţi şi timp de două zile nu au primit decât foarte puţină apă, dar niciun fel de mâncare", a adăugat el. Berry a spus că, împreună cu alţi trei membri ai Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, care se ocupă de prevenirea torturilor, a vizitat Penitenciarul numărul 13 din Chişinău, unde a putut constata o serie de abateri grave. Acesta a reuşit să intre în legătură cu circa 40 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani, reţinuţi de pe stradă în timpul protestelor de la Chişinău. „Tinerii ne-au spus că au fost arestaţi, după care au fost plimbaţi de la o secţie de poliţie la alta, până au ajuns să fie închişi la Penintenciarul 13 din Chişinău", a declarat Berry. „Aceştia mi-au povestit că în cadrul acestor mutări au fost bătuţi în fiecare secţie de poliţie", a adăugat consilierul ONU.

Un tun portocaliu: drumurile naţionale


Venirea lui Radu Berceanu la cârma Ministerului Transporturilor a consfinţit megaescrocheria licitaţiei pentru întreţinerea drumurilor naţionale în judeţele din centrul ţării, adică peste 100 de milioane de euro „ciupite" din bugetul de stat, susține Jurnalul Național. Tunul dat de regii asfaltului urmează să fie suportat din împrumutul extern al României. Asfaltatorul oficial al acestui minister, Marcel Butuza, agreat personal de Berceanu pentru centrul ţării, cercetat penal de DNA, a forţat la Regionala de Drumuri Naţionale Braşov câştigarea unei licitaţii de 2.600 de miliarde de lei vechi, pentru judeţele Braşov, Covasna şi Sibiu. Celălalt rege al asfaltului, Dorinel Umbrărescu, agreat tot de Berceanu, va întreţine drumurile naţionale în judeţele Harghita şi Mureş, pentru peste 5.500 de miliarde de lei. Suta de milioane de euro este exact diferenţa între ofertele scumpe ale celor doi magnaţi ai asfaltului şi cele mai mici oferte din concurs, calculată pentru cele cinci judeţe.

Sârbu: Legea unică a salarizării, piatra de încercare a coaliţiei de guvernare

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, va prezenta săptămâna viitoare în Guvern stadiul în care se află proiectul legii unice de salarizare în sectorul bugetar. „Cel mai important lucru pe care îl voi prezenta în Guvern este în ce măsură raportul de 1 la 15 între cel mai mic salariu şi cel mai mare va putea fi pus în aplicare. Cu siguranţă că unele categorii bugetare, cei care au venituri foarte mari, vor trebui să rămână pe loc şi să-i aştepte, în cei trei ani de implementare a legii, pe cei cu salarii mici", a declarat ministrul într-un interviu pentru Business Standard. Potrivit acestuia, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2010, pentru că elaborarea actului normativ a fost o condiţie pentru acordarea împrumutului de la FMI, dar modul în care va fi aplicată depinde de Parlament. „Aparent, lucrurile sunt în regulă acum, dar este posibil ca această lege să fie piatra de încercare a coaliţiei de guvernare. Va fi o decizie grea, dar dacă grupurile parlamentare PSD şi PDL vor susţine proiectul, posibilitatea ca această guvernare să dureze patru ani este mult mai mare", a explicat Sârbu.

Supermarketurile preferă să arunce carnea decât să o ieftinească

După ce au pus adaosuri comerciale de peste 30% la alimente, supermarketurile s-au trezit cu mormane de carne de miel în galantare, de care nu se mai apropie nimeni. Prăbuşirea vânzărilor i-a luat prin surprindere pe retaileri, care se aprovizionaseră cu mai multă marfă ca anul trecut. Carnea de miel din supermarketuri este însă sensibil mai scumpă faţă de cea din târguri sau măcelării. Aceasta ajunge la 21 lei/kg carcasa în marile lanţuri de magazine, în timp ce, în târguri, cumpărătorii care negociază pot lua carnea de miel şi cu 15 lei/kg. Pentru prima dată în ultimii ani, vânzările la carnea de miel, dar şi la produsele tradiţionale de Paşte au scăzut cu aproape 15%. Mai mult, specialiţtii din piaţă estimează că, în această săptămână, vânzările vor scădea cu până la 20%. În pofida acestui regres al vânzărilor, supermarketurile preferă să rămână cu toată carnea în stoc, pentru ca mai apoi să o arunce, decât să scadă preţurile, scrie Gardianul.

Miron Cozma i-a dat logodnicei un inel vechi de rocker

În anii ’90, politicienii români tremurau doar la auzul numelui său. În 1999, a fost arestat şi a stat 10 ani la puşcărie. Acum, pensionarul Miron Cozma, în vârstă de 55 de ani, fost lider al minerilor din Valea Jiului, vrea să se aşeze la casa lui. Se va logodi, pe 2 mai 2009, cu Monica Ionescu (40 de ani), de profesie avocat. Miron Cozma are probleme financiare destul de mari: „Soţia este avocat stagiar, cu salariu de 1.000 de lei, şi are o fetiţă. Eu sunt pensionar, cu pensie de 2.500 de lei, şi am doi copii. De curând, sunt şi bunic. Deci, nu avem bani de nuntă. În momentul când vom putea face petrecerea, vă vom anunţa”. Pentru a marca totuşi un eveniment deosebit în viaţa sa, din toată sărăcia, Cozma i-a făcut viitoarei soţii un cadou deosebit. „Iubita mea şi-a dorit un inel de logodnă tip rocker şi i-am dat un inel de logodnă, ca de la rocker la rocker, adică este din aur alb, cu piatra mare, de tip Cartier. Inelul a fost scump atunci când l-am cumpărat, cu mult timp în urmă, pe vremea când eram şi eu rocker”, a declarat Miron Cozma, citat de Libertatea.

Au plănuit un atentat împotriva lui Gigi Becali

Gigi Becali urma să fie ţinta unei răzbunări din partea celor despre care se spune că au ordonat furtul maşinii sale, informează Cancan. Informaţia a fost dezvăluită chiar de către unul dintre avocaţii omului de afaceri. Avocatul Cătălin Dancu a declarat că refuzul lui Gigi Becali de a ceda şantajului fraţilor Sandu şi Petre Geamănu, care ameninţau că, dacă nu vor primi 60.000 de euro, îl vor acuza pe patronul Stelei de sechestrare, i-a enervat cumplit pe aceştia. „Avem date că Geamănu pregătea chiar un atac armat asupra lui George Becali. Dorea o răzbunare pregătită minuţios cu fratele lui din Belgia, întrucât Becali îi jignise pentru că nu acceptase plata răscumpărărilor pe care aceştia le ceruseră cu referire la maşina furată", a spus Dancu, în timpul unei emisiuni TV.

Angelina Jolie conduce topul frumoaselor lumii

Nicio primăvară fără veşnica întrebare: „Cine-i cea mai frumoasă femeie din lume?”. Şi nicun clasament fără superba Angelina Jolie. Numai că de astă dată frumoasa frumoaselor le-a dat clasă celorlate frumoase, cu o majoritate copleşitoare de voturi. Revista „Vanity Fair” şi-a invitat cititorii să voteze cea mai frumoasă femeie din lume. Angelina Jolie a câştigat detaşat, 58% dintre invitaţii la urnele online exprimându-şi simpatia pentru actriţa cu cele mai faimoase buze. Podiumul este completat de Gisele Bündchen (9%) şi de Halle Berry (4%). La categoria „menţiuni” intră vedete ca Penelope Cruz , Scarlett Johansson, Beyonce, Catherine Deneuve, Kate Moss, Gwyneth Paltrow şi Freida Pinto, scrie Click!.
Mai multe articole despre:
presă realitatea.net sinteza presei