MENIU

Coreea de Nord pregăteşte un exerciţiu militar în largul coastei sale de est, avertizează Japonia

Foto: wordpress.com

Coreea de Nord a informat Japonia că va efectua exerciţii militare în largul coastei sale de est între 25 iunie şi 10 iulie, alimentând temerile cu privire la un nou test de rachetă cu rază scurtă sau medie de acţiune. Anunţul a fost făcut astăzi Garda de Coastă japoneză.

Phenianul a informat militarii japonezi că va efectua exerciţii între orele locale 8.00 şi 20.00 (2.00 - 14.00 ora României), fără să precizeze o zi exactă, în largul portului din Wosnan, oraş situat la aproximativ 100 de kilometri la nord de frontiera dintre cele două Corei.

"Zona aleasă pentru exerciţiu este situată în apele de la graniţa de est a Coreei de Nord" şi are o suprafaţă de 110 kilometri pe 450 de kilometri, au anunţat autorităţile japoneze într-un comunicat. Acestea au adăugat că au avertizat navele care s-ar putea afla în larg în această zonă a Mării Japoniei, care separă arhipelagul nipon de peninsula nord-coreeană.

Acest mesaj al regimului comunist sugerează că intenţionează să facă noi teste cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune.

"Având în vedere că zona se află în largul oraşului port Wonsan, măcar nu ne temem că ar putea viza Japonia", au subliniat Garda de Coastă.

În plus, în ultimul timp, Phenianul a fost suspectat că se pregăteşte pentru un nou test de rachetă cu rază lungă de acţiune.

Preşedintele Barack Obama a dat asigurări luni, într-un interviu acordat postului de televiziune CBS News, că administraţia sa este "pregătită pentru orice eventualitate", chiar şi pentru un tir nord-coreean asupra arhipelagului american Hawaii, din Oceanul Pacific.

La 5 aprilie, Coreea de Nord a testat o rachetă Taepodong-2 cu rază lungă de acţiune care a survolat nordul Japonie şi s-a prăbuşit în Oceanul Pacific. Phenianul avertizase organizaţiile internaţionale de transport cu privire la acest test cu peste trei săptămâni înainte de efectuarea sa. Japonia se pregătise pentru a intercepta racheta sau resturile ei, dacă aceasta ar fi ameninţat să cadă în arhipelag.

În luna mai, Garda de Coastă japoneze a interceptat un mesaj transmis de Coreea de Nord care interzicea navigarea în apropiere de ţară, cu puţin timp înainte ca regimul comunist de la Phenian să facă un test nuclear urmat de şase tiruri de rachete cu rază scurtă de acţiune.
Mai multe articole despre:
Coreea de Nord exerciţiu militar