MENIU

Copiii "căpşunarilor", o generaţie cu sechele psihice, potrivit unui reportaj New York Times

Foto: agenda.ro

Exodul românilor la muncă în străinătate a dat naştere unei generaţii de ''orfani ai căpşunilor'', adică a unor copii cu sechele psihice. Este concluzia unui studiu sociologic realizat de fundaţia Soros şi publicat de The New York Times.

Ziariştii americani au venit în România şi demonstrează veridicitatea studiului cu povestea unui copil dintr-o comună argeşeană. Personajul principal al reportajului The New York Times, un băiat de 12 ani, este doar unul din cei peste 170 de mii de copii români care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Specialiştii care au realizat studiul susţin că aceşti copii sunt mai expuşi abuzului de alcool sau de ţigări decât ceilalţi copii şi că riscă să devină infractori. Notele lor la şcoală sunt extrem de mici.

Mai este şi o altă categorie - cei care se simt vinovaţi de plecarea părinţilor. Motiv pentru care performanţele şcolare sunt de excepţie, în speranţa că aşa mama şi tatăl vin înapoi acasă. Copiii emigranţilor, notează The New York Times, sunt adesea depresivi. Impactul plecării la muncă în străinătate este acut în România, pentru că foarte mulţi dintre cei care lucrează peste graniţe sunt din mediul rural, unde legăturile familiale sunt mai strânse ca la oraş.

Mai multe articole despre:
copii căpşunari străinătate depresie