MENIU

Contractele pe drepturi de autor ar putea fi eliminate

Foto: sxc.hu

Contractele pe drepturi de autor ar putea fi eliminate. Ministerul de Finanţe analizează această variantă la solicitarea sindicaliştilor. Ei au cerut desfiinţarea acestei modalităţi de plată pentru că este folosită tot mai des de angajatori pentru a nu plăti toate taxele la stat.

Sindicaliştii de la Cartel Alfa spun că plata salariilor prin contractele pe drepturi de autor trebuie reglementată pentru că poate constitui "o formă de evaziune". Aceştia au explicat că există anumite categorii de angajaţi, cum sunt contabilii, notarii, arhitecţii, care sunt plătiţi în acest mod pentru că astfel sunt excluşi de la plata anumitor taxe.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a explicat că este vorba de o propunere mai veche de modificare a Codului Fiscal, ce a fost acceptată şi de patronate şi de Ministerul Finanţelor. Aceasta ar viza interzicerea plăţii simultană a unui angajat cu salariu şi drepturi de autor de către aceeaşi firmă.

"Am propus în discuţiile de la Ministerul Finanţelor legate de modificarea Codului Fiscal ca persoanele angajate de o întreprindere să nu mai poată fi remunerate şi cu drepturi de autor. Propunerea a fost acceptată de ceilalţi reprezentanţi ai sindicatelor şi ai mediului de afaceri, precum şi de secretarul de stat (în MFP n.r.) Gheorghe Gherghina, care a precizat că va analiza posibilitatea introducerii acestei măsuri", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a argumentat că o persoană care primeşte salariul minim pe economie şi drepturi de autor va câştiga la pensie mult mai puţin decât angajaţii care-şi primesc toate veniturile pe cartea de muncă. În prezent, drepturile de autor sunt impozitate doar cu 16%, fără a se mai plăti contribuţiile sociale. În plus, spun sindicaliştii, cei care sunt plătiţi prin contracte pe drepturi de autor sunt dezavantajaţi pentru că vor avea o pensie extrem de mică.

Oficialii Ministerului de Finanţe spun că analizează propunerea sidicaliştilor şi că o decizie în acest sens va fi luată în perioada următoare.

Datele Fiscului arată că aproape două treimi din fişele depuse de angajatori în 2007 conţineau venituri la nivelul salariului minim pe economie. De asemenea, statisticile ANAF arată că peste 37.000 de români erau plătiţi cu drepturi de autor în 2007. 

Mai multe articole despre:
salariu sindicate Ministerul Finanţelor ziarist