MENIU

Continental ar putea face în Franţa cele mai mari concedieri din sectorul auto de la debutul crizei

Foto: jaxquickfit.com

Continental, producătorul german de anvelope, intenţionează să închidă o fabrică din Franţa şi să disponibilizeze circa 1.500 de salariaţi, a anunţat sâmbătă postul de radio Europe 1, citând surse sindicale.

Concedierile, dacă vor fi confirmate la şedinţa extraordinară din 16 martie a consiliului de lucru, ar urma să reprezinte cel mai mare val de disponibilizări din sectorul auto francez de la declanşarea crizei economice.

Uzina companiei producătoare de componente auto este amplasată la Clairoix, în regiunea Oise, în apropiere de Compiegne, la nord-est de Paris.

Reprezentanţii Continental au refuzat să comenteze ştirea, mai scrie Reuters.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt a declarat că, în ianuarie, pe piaţa europeană au scăzut vânzările de autoturisme, adăugând că firma are nevoie să îşi ajusteze capacitatea la evoluţiile de pe piaţă.

Grupul german a fost preluat de compania privată Schaeffler, aflată în prezent în negocieri tensionate cu băncile, după ce a descoperit un gol de 6 miliarde euro la nivelul bilanţului contabil.

În iulie 2008, compania s-a împrumutat cu 16 miliarde euro, ca să preia Continental, care produce şi alte componente auto în afară de anvelope. În ceea ce priveşte producţia acestora, Continental este depăşit pe piaţa mondială de Michelin şi de Bridgestone.

Continental AG a afişat, în 19 februarie, pierderi de 1,12 miliarde euro în 2008, în contextul în care criza economică globală a afectat afacerile companiei, iar în 23 februarie, agenţia de evaluare financiară Moody's a coborât ratingul companiei, de la 'Ba1' la 'Ba2', motivând decizia prin riscul ca deteriorarea situaţiei de pe pieţele auto să îi înrăutăţească profilul de creditare.

În 4 februarie, agenţia de rating Fitch a coborât de la 'BB+' la 'BB' calificativul pentru credite pe termen lung al Continental, în contextul înrăutăţirii situaţiei de pe piaţa auto.

Continental, care deţine facilităţi de producţie şi în România, este unul dintre primii cinci furnizori de componente auto din lume şi produce sisteme de frânare, sisteme electronice pentru maşini, anvelope şi alte componente auto.
Mai multe articole despre:
Franţa auto criză concedieri