MENIU

Cont de economii sau investiţii în acţiuni?

Foto: conso.ro

În perioadă de criză, multe persoane ar putea fi tentate să ţină banii în casă, fără a apela la ajutorul instituţiilor financiare pentru păstrarea banilor. Dacă totuşi v-aţi hotărât să scoateţi banii de la "ciorap", trebuie să decideţi dacă îi băgaţi în bancă, prin intermediul unui cont de economii sau dacă îi investiţi în acţiuni.

Banca vă poate oferi un loc sigur unde să vă ţineţi banii, dar dobânzile uriaşe promise de bănci în această perioadă, mai ales la depozitele în lei, pot să nu dureze pentru foarte multă vreme. Băncile sunt tentate în această perioadă să ofere dobânzi cât mai mari pentru a atrage bani de la populaţie şi a obţine, astfel, lichidităţi.

Dar calculele pe care le faceţi azi s-ar putea spulbera chiar mâine, dacă banca decide că nu mai trebuie să "alerge" după clienţi ai conturilor de economii. Dacă mergeţi totuşi pe mâna băncilor, alegeţi conturi care nu oferă dobânzi suspect de mari şi mai ales nu alegeţi ofertele unor bănci mici, despre care nu aţi auzit înainte.

Dacă optaţi pentru varianta investiţiei în acţiuni, un prim sfat, foarte important, este să nu vă investiţi toate economiile în acţiunile unei singure companii. De asemenea, informaţi-vă cu mare atenţie înainte de a lua o decizie definitivă. Intraţi pe site-ul BVB şi urmăriţi cu atenţie evoluţia companiilor de care sunteţi interesat. 

Nu vă aşteptaţi să faceţi o avere din acţiuni, ci mulţumiţi-vă cu alegerea companiilor care au obţinut un profit constant, pe o perioadă mai lungă de timp. Dacă puteţi, orientaţi-vă către piaţa obligaţiunilor. Cu toate că nu au rezultate la fel de spectaculoase ca acţiunile, măcar aveţi o asigurare că veţi primi suma promisă pentru banii investiţi.

Mai multe articole despre:
acţiuni investiţii obligaţiuni economii