MENIU

Consumul casnic de bunuri de larg consum a crescut în moneda naţională cu 19%, în 2008, faţă de 2007

Foto: gfk.com

Consumul casnic de bunuri de larg consum a crescut, în moneda naţională, cu 19%, în 2008, faţă de anul precedent, conform datelor unui studiu furnizate luni de către compania de cercetare de piaţă GFK.

Potrivit studiului efectuat de GFK, mai mult de jumătate din familiile din România au trecut pragul hipermarketurilor pentru achiziţionarea bunurilor de larg consum. Acestea au cumpărat mai des şi cu 25% mai mult, în 2008, faţă de 2007. Spre deosebire de comerţul tradiţional, formatele comerţului modern, în special hipermarketuri şi discounteri, au convins cumpărătorii să le calce pragul mai des în 2008.

Cel mai important factor ce a dus la această evoluţie este creşterea în valoare a coşului de cumpărături, influenţată de creşterea preţurilor şi susţinută de o frecvenţă de cumpărare uşor mai redusă.

Totodată, studiul arată că la nivel naţional, comerţul modern joacă un rol din ce în ce mai important, acoperind în 2008, 41% din valoarea bunurilor de larg consum faţă de 38% în 2007. Cea mai spectaculoasă creştere au avut-o hipermarketurile de la  aproape 15%, în 2007 la 18%, în 2008.

De asemenea, în Bucureşti, comerţul modern este responsabil pentru 71% din valoarea totală a bunurilor de larg consum. Supermarketurile continuă să joace un rol important, cu o cotă de aproximativ 14% din piaţă, în scădere cu un punct procentual faţă de 2007. Magazinele tip discount urmează trendul ascendent început în urmă cu trei ani, crescând la aproximativ 6%. Această evoluţie se datorează contribuţiei a trei factori: numărul de cumpărători, frecvenţa de cumpărare şi valoarea achiziţionată.

Hipermarketurile deţin cea mai importantă pondere, în jur de 42% cotă de piaţă în valoare, în creştere de la 39% anul trecut. Mai mult de 90% dintre gospodăriile din Bucureşti şi-au făcut cumpărăturile cel puţin o dată din acest tip de magazin în 2008.

Conform studiului, în prezent, supermarketurile rămân în continuare importante pentru gospodăriile bucureştene cu 21% cotă de piaţă în valoare, deţinând şi avantajul proximităţii spaţiale.

Grupul GfK este o companie de cercetare de piaţă, ale cărei activităţi acoperă trei divizii: Custom Research, Retail and Technology şi Media. Grupul are mai mult de 10.000 de angajaţi şi 115 subsidiare situate în peste 100 de ţări.

Mai multe articole despre:
GFK bunuri de larg consum studiu