MENIU

Constantin Lăcătuşu va escalada, în premieră mondială, un vârf din munţii Watkins

Alpinistul român Constantin Lăcătuşu va pleca într-o expediţie ce are ca obiective majore traversarea completă a Groenlandei, ascensiunea celui mai înalt vârf din cea mai mare insulă a lumii şi, în premieră mondială, escaladarea unui vârf din Munţii Watkins.

Expediţia, numită "ROMANIAN ECO - GREENLAND EXPEDITION 2009", va începe, în perioada 24 mai - 14 iunie, cu ascensiunea, în premieră românească, a vârfului Gunnbjornsfjeld, de 3.700 metri, cel mai înalt din Groendlanda şi Arctica.

Călătoria va continua cu ascensiunea unui vârf virgin din Munţii Watkins, pe coasta estică a Groenlandei. Ascensiunea va fi realizată fără tabere intermediare, într-un singur efort continuu. Vârful şi traseul optim vor fi alese în funcţie de condiţiile de la faţa locului.

În ultima etapă a proiectului, traversarea completă a calotei glaciare a Groenlandei, programată pentru luna septembrie, Lăcătuşu va pleca împreună cu partenerul său, Cornel Coman. Aceasta va fi o premieră naţională, pe un traseu de 600 km, care va fi parcurs pe ski-uri, de la est la vest, pe la Cercul Polar de Nord.

Expediţia va fi filmată şi se vor efectua observaţii de teren care să contribuie la cunoaşterea impactului încălzirii globale şi al modificărilor climatice recente asupra reliefului glaciar groenlandez.

Constantin Lăcătuşu, geolog, cameraman şi instructor alpin din Piatra-Neamţ, este românul cu cel mai bogat palmares alpin. Lăcătuşu a reuşit peste 30 ascensiuni externe în premieră românească, printre care primul român pe Everest (8.850 m), în 1995, cinci premiere mondiale şi 11 expediţii în Himalaya.
Mai multe articole despre:
expediţie Groenlanda Constantin Lăcătuşu