MENIU

Consiliul Naţional Secuiesc a adoptat sâmbătă o proclamaţie pentru autonomie

Sunt aduse ca argumente prevederi din legislaţia europeană

Sâmbătă, la Târgu Mureş, a avut loc Conferinţa Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) în cadrul căreia a fost adoptată o Proclamaţie de autonomie a Ţinutului Secuiesc în care sunt aduse ca argumente prevederi din legislaţia europeană.

\"Poporul secuiesc are dreptul la autonomie. Secuii de mai multe sute de ani au avut tradiţie de libertate ca să îşi rezolve problemele interne ale comunităţii pe baza unei legislaţii proprii potrivit dreptului internaţional civil şi politic, care spune că fiecare cetăţean este nevoit să respecte şi să facă tot posibilul pentru respectarea drepturilor europene civile şi politice\", scrie  în prefaţa Proclamaţiei.

Documentul aduce ca argumente mai multe prevederi ale legislaţiei europene: fiecare popor are dreptul la autonomie, scopul este ca fiecare popor, pe baza reciprocităţii economice şi respectând cele definite de această lege internaţională, să îşi exploateze singur bogăţiile naturale proprii şi, în niciun caz, unui popor nu i se pot lua cele necesare pentru a se autosusţine.

\"Poporul secuiesc, fiind comunitatea teritorială, istorică şi culturală din Ţinutul Secuiesc, păstrând tradiţiile specifice ale poporului maghiar şi regionale proprii, împreună cu regiunile din zonă, doreşte să apeleze la legislaţia ONU cu privire la dreptul la libertate şi autonomie ale popoarelor. Aceasta este baza Statutului de Autonomie al CNS şi pe baza acesteia cerem respectarea democraţiei şi a libertăţilor şi drepturilor omului, să fie adoptată o lege care să proclame administraţia locală Autonomia Ţinutului Secuiesc, care poate fi o modalitate îndreptăţită, ca tradiţiile democratice de aici să fie respectate, iar locuitorii din regiune să simtă că trăiesc într-un stat şi într-o comunitate democratică. La referendum, membrii comunităţii noastre şi-au exercitat dorinţa de a promova această idee şi consideră o necesitate care nu poate fi nici schimbată, nici ignorată. În satisfacerea acestei obligaţii asupra fiecărui membru din comunitate, pe baza acestui drept, va avea o responsabilitate legală cu statul personal din societate”, se arată în textul adoptat la lucrările Conferinţei CNS.

Mai multe articole despre:
autonomie Târgu Mureş CNS secuiesc secuime