MENIU

Conflict deschis între romii şi ungurii din Sânmartin

Foto: RTV

Viaţa în localitatea Sânmartin din Harghita, e departe de a fi liniştită între comunităţile de romi şi maghiari. După violenţele de acum aproape două luni, peste 200 de maghiari au fost daţi în judecată de mai multe asociaţii de romi. Ei sunt acuzaţi că au distrus mai multe case şi i-au alungat pe romi din sat.

La Sânmartin, cea mai mare teamă a oamenilor este teama de vecin. Pe de o parte, maghiarii îi acuză pe romii din sat că fură şi că sunt agresivi De cealaltă parte, romii se consideră victimele conflictului şi spun că dorm în pădure ca să nu fie bătuţi. 

Conflictul dintre unguri şi romi este mai vechi. În luna iulie, spiritele s-au aprins. Maghiarii au dat foc unui grajd şi unei gospodării şi au spart câteva geamuri, exasperaţi - au spus ei - că romii le fură tot şi că sunt violenţi. A fost o noapte de răzmeriţă cu bâte şi coase. "Într-adevăr, au fost foarte, foarte multe furturi. Romii au făcut furturi că sunt foarte săraci'", a recunoscut Ioni Geza, preşedinte Partida Romilor Harghita.

Autorităţile au încercat să-i facă pe cei peste 2.000 de oameni din Sânmartin să trăiască în linişte. Reprezentanţii celor două tabere au semnat chiar şi o înţelegere, care ar trebui să liniştească spiritele. 

Mai multe articole despre:
violenţe conflict victime romi Harghita unguri